Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев коментира: Нов курс на Радев, НДСВ подкрепа за Гешев и голямо предупреждение за ПП

16 януари 2023, 11:13 часа • 4728 прочитания

На Румен Радев му се управлява, но тази работа с президентската република отмря. Затова новината, че готви свой партиен проект начело с Атанас Пеканов (вицепремиер по европейските въпроси в служебното правителство на Гълъб Донев), "съдържа рационално или по-скоро достоверно зърно". Това коментира в личния си профил във Фейсбук бившият ни посланик в Русия Илиян Василев относно политическата ситуация в България.

Всъщност, през почивните дни Василев има няколко публикации във Фейсбук профила си, в които очертава политическата картина у нас така, както я вижда. В тях са няколко и основните точки:

1. Румен Радев търси начин да остане във властта – със служебните правителства той управлява, но рано или късно ще има редовно, затова трябва коз и за това време. „Пеканов е добър кандидат, защото за да прокарва руската си политика му трябва "западно" лице - Пеканов не е точно западно, но се разбира добре с брюкселската бюрокрация", обобщава Василев, с голямо предупреждение: "Не вярвам Пеканов да ентусиазира когото и да било, особено да получи вълна от одобрение, както го направиха Асен и Кирил - този етап приключи".

2. Прокуратурата играе все по-силна политическа роля, НДСВ влиза в играта и заради това

"НДСВ се ексхумира, нейни представители защитават Главна прокуратура в Народното събрание. На прокуратурата и трябва спешна намеса на Даниел Вълчев, като декан на Юридическия факултет в Софийския университет за да контролира съдебната реформа да не излезе извън рамките на допустимото за главна прокуратура. Тази съдебна система им пази целия модел на прехода", предупреждава Василев в отделна публикация във Фейсбук. Според Василев, главният прокурор Иван Гешев се е притеснил от сигнала от САЩ чрез конгресмена-републиканец Уорън Дейвидсън и затова се случват нещата с Nexo.

Специално за Nexo, Василев е категоричен в друга публикация във Фейсбук – развитието прилича на това с КТБ т.е. много шум и нищо в съда. Причина за твърдението на Василев е информацията, че следствието ще наема чужда компания за работа по доказателствата. Според експосланика ни в Русия, няма начин такава компания в доклада си да заеме категорично страна, която да служи в съда. "Като гледам Сарафов (бел. ред. - ръководителят на Следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов) се убеждавам, че Нексо могат да бъдат спокойни за импотентната ни прокуратура. Процентът на нейн успех в сложни и важни съдебна дела клони към нула.

Според неофициална информация на Actualno.com от два различни източника, при влизането в офиса на Nexo служителите на реда са "изразили учудване" как така данните се съдържат в облак, а не в сървъри и защо работните станции са без клавиатури, а само с тъчскрийн.

3. Василев предупреждава ПП и за нещо много важно – че не са готови за най-важните избори тази година: "Важна е каузата на победата на местните избори във всички големи градове. Закъсняват с форматите на взаимодействие, координация, за технологията на издигане на кандидати - да им е ясно - единственото приемливо за мен са предварителните избори, а не партийните централи да съгласуват кандидати".

ОЩЕ: Радев връчи третия мандат и букет рози на Нинова (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес