Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гасенето на пожарите: Визия, съвети и пропаганда

18 юли 2024, 11:26 часа • 810 прочитания

Пожарите ще стават повече, а те най-лесно се гасят от въздуха. България няма звено, което да се занимава с това, поради което щетите за хората, природата и икономиката са по-големи. Разчитаме на няколко хеликоптера на армията, които са недостатъчно и не са създавани за тази цел. Това написа в профила си във Facebook бившият министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков Борислав Сандов.

ОЩЕ: Главчев: 20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция за борбата с пожарите

Той припомня, че преди две години е организирал кръгла маса по темата. „Още от тогава е ясно, че на първо място трябва някой да стопанисва такова звено. Имаше европейски средства за въздушно спасяване, но никой не искаше да поеме и управлява тази техника. Ако измежду МВР, МЗХГ, МО и Авиоотряд 28 никой не желае да ги стопанисва, то тогава трябва да се създаде нова институция, или ГД Национална служба пожарна безопасност и защита на населението да излезе от структурата на МВР и да създаде капацитет за това“, каза Сандов.

По думите му има нужда от много други неща, когато става дума за предотвратяване на пожари - като комуникация и реакция при възникването им, при потушаването им, евакуация на хората.

Пожарите ще стават повече, а те най-лесно се гасят от въздуха. България няма звено, което да се занимава с това, поради...

Публикувахте от Borislav Sandov в Четвъртък, 18 юли 2024 г.

Украйна и натовщината са виновни

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пък написа гневен пост в който заявява, че „и при това бедствие хвърлиха армията да помага“.

ОЩЕ: Чехия ни праща два хеликоптера заради пожарите

„Само два хеликоптера участват в гасенето на пожарите и те не могат да смогнат, защото пожарищата са много и в различни точки на страната. А екипажите на хеликоптерите са във въздуха по 9 часа дневно и нямат и минута за почивка“, коментира той.

Каракачанов роптае, че хеликоптерите, които участват в потушаването на пожарите не могат да пренасят много вода. И пита: „Защо не летят и другите хеликоптери Ми-17, които пренасят по 3 - 3,5 тона вода?“

И отговаря: “Защото от февруари 2022 г. пишман евроатлантиците ни не ги поддържат. Защото са руски“.

🔥 Вече седмици пожари изпепеляват България. Стотици хиляди декари гори, ливади, посеви, селскостопански и жилищни сгради...

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Сряда, 17 юли 2024 г.

В същия стил се изказа и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Докато държавата гори, управляващите дават стотици милиони левове за Украйна и за издръжка на близо 100 000 украински туристи. Нашата родина не просто гори, изгоряха цели села", каза Костадинов на брифинг в Народното събрание. Той припомни, че на Украйна подарихме БТР-и, които в такива ситуации могат да бъдат полезни и изключително важни (бел. гл. ред. - няма информация БТР-ите да са снабдени с маркучи).

"Сега в момента се оказва, че ние трябва да искаме помощ от чужбина. Оказа се, че имаме само три хеликоптера, които могат да гасят пожари, всъщност хеликоптерите са шест, но нямаме обучени екипажи за тях. Къде е армията в тези бедствени ситуации? Когато аз бях в казармата през 2002 година, армията беше 45 000 души. И когато имаше подобен проблем абсолютно всички поделения се изкарваха и пожарите се локализираха за часове, а не за седмици. В момента като държава не можем да се справим с горските пожари. А големият проблем е, че вече няма и хора. Преди няколко дни аз участвах в гасенето на пожар, който беше на 10 км от Варна - село Припек щеше да изгори, ако не бяха дошли доброволци от Варна. Това спаси селото. Но селата в Сакар кой ще ги спаси. Няма хора. Благодарение на усилията на пожарникарите все пак пожарите се потушават, но те не са достатъчно. Защо не се поиска помощ от нашите така наречени съюзници-разбойници? Къде блеят петте хиляди чужди войници, които в момента са в България", посочи Костадинов.

Actualno.com напомня, че доброволец да гаси пожари може да стане всеки дори и сега - депутати и политици също, стига да са достатъчно подготвени. Подготвени ли са?

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес