Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Някой да е чувал ДС агент да е бил преследван от прокуратура?

18 септември 2024, 16:00 часа • 1385 прочитания

Доста хора се оплакват, че си губим традициите като великолепно алиби за миграцията към някакъв мистичен бг консерватизъм, взел на мушка попълзновенията на световния либерализъм.

Все пак не биха отрекли, че една традиция е наистина жива - държавата да тачи и награждава с най-високите си награди бившите агенти на Държавна сигурност. Или най-малкото - обществената уж БНТ да им прави цели часови предавания в знак на признателност. А понякога след като се споминат - дори улици кръщават и паметници издигат.

Разбира се - официално не защото са били в ДС. А защото са оставили “ярка следа” в своето поприще - премълчавайки именно ролята на ДС за техния успех.

Още: Иван Бакалов: Досега имахме митрополити от ДС. Сега май встъпи в длъжност патриарх от КГБ

За това си мислих по повод кончината на един и юбилея на друг ТВ ветеран през миналата седмица - чиито ликове преливаха от екрана. Така както беше в края на живковизма - създавайки илюзия за някаква промяна. Че даже и легенди създадоха с някакво тяхно уволнение уж за непослушание.

Ако отидем назад, ще си спомним и за какви ли не обществени деятели - писатели, историци, културолози, които особено червените президенти Първанов и Радев не пропускаха да наградят с най-високите държавни отличия. Ако не си спомняте - дори изпълнителят на мафиотския Преход Доган беше награден. По едно съвпадение - с тежка ДС биография.

Още: Близо 80 кандидати за депутати - бивши ченгета на Държавна сигурност (СНИМКИ)

Там е работата, че добре помня тези времена. И не заради ЕГН, а заради това, че мои близки на висока обществена позиция тогава бяха повярвали в Перестройката и Гласността и искрено работеха за нея. Но не им се размина само с едно уволнение. А същата прокуратура - само че с други имена - ги преследваше до дупка с поръчение лично от идеолога в Политбюро Йордан Йотов да бъдат непременно осъдени и хвърлени в затвора.

А някой да е чувал ДС агент да е бил преследван от прокуратура?

Някой чувал ли е за държавните награди на Радой Ралин, Борис Христов, Константин Павлов…? Едни от най-големите ни поети.

А някой помни ли Георги Господинов да е бил награждаван в България, освен със световни награди…ИТН.

Вероятно - защото не са от тяхната кръвна група. Преди кърваво червена; днес тъмно кафява.

35 години след края на комунизма. Уж.

Евгений Кънев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес