Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще е плацдарм на газа на Путин, минаващ през Турция - технически е възможно

04 януари 2023, 15:24 часа • 4992 прочитания

Руски газ през Турция за България - тази схема е напълно възможна за изпълнение, като на практика това беше потвърдено от директора на "Булгаргаз" Деница Златева.

Защо? Защото, макар "Булгаргаз" да има достъп до турските мощности за разтоварване и регазифициране на втечнен газ, преносът през турската система до входна точка към българската система става по турското законодателство. Това значи, че турската държавна компания "Боташ" определя какво се случва.

Що се отнася до газовите доставки, обичайна практика е при ползване на мрежа на определен оператор да има равностойна "замяна" на заявени количества газ. С други думи - даден танкер може да бъде разтоварен, но това количество да бъде сменено с друго, от друг източник, при същите условия. Което означава, че предвид заявеното намерение в Турция да се прави газов хъб с руски газ, няма да има някаква пречка да получим руски газ. А ако не искаме - самата Златева каза пред БНТ, че по турската мрежа доставките стават по турското законодателство.

България няма да бъде ощетена като количество. Единствено остава да си зададем въпросът, който зададе бившият ни посланик в Русия Илиян Василев - ще станем ли оръжие, за да заработи руско-турския газов хъб и на каква (политическа) цена: Илиян Василев видя газово споразумение с Турция като метод на Русия да се направи управление в България

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес