Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Звезда от Евровизия 2024 категорично отказа да пее на конкурса догодина

24 октомври 2024, 12:46 часа • 514 прочитания

Певецът и рапър Йост Клайн, който бе отстранен от тазгодишния конкурс след скандал зад кулисите, отказа да представлява Нидерландия догодина на песенния конкурс "Евровизия" в Швейцария, предаде Асошиейтед прес.

Нидерландската телевизия "Avtotros" съобщи, че е доволна от новите правила, договорени от организатора на събитието - Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Те бяха поискани, след като тазгодишното издание в Швеция беше помрачено от драматичното изгонване на Клайн.

Йост Клайн и екипът му на откриването на Евровизия 2024, снимка: Getty Images

Клайн дълго обмисляше дали да се изправи отново пред предизвикателството. "Екипът ми и аз бяхме подготвили всичко, но просто не се чувствам добре", каза той в изявление.

Скандалът с Йост Клайн

Клайн беше отстранен от финала на конкурса на "Евровизия" в шведския град Малмьо поради инцидент с операторка след изпълнението му на полуфиналите. Жената обвини Клайн, че е отправял заплахи. Случаят бе предаден на шведските власти, които отказаха да повдигнат обвинение. Певецът беше един от фаворитите. На него му беше забранено да участва в репетиции и да участва на финала. "Avtotros" нарече отстраняването на Клайн "много тежко и непропорционално". Смяташе се, че песента му "Europapa" - жизнерадостна евротехно ода за разнообразието на континента, която е и почит към родителите на Клайн, починали, когато той е бил дете, ще спечели.

Още: Омраза, заплахи и дисквалификация: Оценяват тазгодишното издание на "Евровизия"

Швейцарският участник Немо спечели титлата, като получи най-много точки от националните журита и зрителите по света.

Но за нидерландските фенове на "Евровизия" магията се завръща, тъй като страната няма да се откаже от участие в изданието през 2025 г. В момента Нидерландия търси своя нов изпълнител, който да участва на конкурса догодина. "След месеци на дискусии и консултации телевизионният оператор получи достатъчно гаранции от Европейския съюз за радио и телевизия, че на музикалния фестивал ще бъдат въведени структурни промени", се казва в изявление на "Avtotros". 

Изданието в Базел през 2025 г. ще има по-малко задкулисно снимане, мениджър по безопасността и безопасно пространство за изпълнителите, съобщава БТА.

Още: Трагедия: Почина една от големите звезди на "Евровизия"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес