Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виенският ансамбъл "Паганини" и квартет "Кукал" от Чехия гостуват на "Европейски музикален фестивал"

17 септември 2024, 15:42 часа • 564 прочитания

На прага на есента 24-тото издание на столичния "Европейски музикален фестивал" представя поредица от вълнуващи събития през следващите три месеца. Есенната програма ще предложи поредица от изискани камерни музикални вечери, а на финала на форума е планиран голям юбилеен концерт по повод 30-годишнината от създаването на единственото ефирно радио за класическа музика в България. 24-тото издание на "Европейски музикален фестивал" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Р. България и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2024 г.

Стартът на есенните прояви

Квартет "Кукал", фотограф: Petra Hajska

Есенните прояви ще стартират на 4 октомври в залата на Военния клуб с гостуване на чешкия квартет "Кукал", ансамбъл, който привлича международното внимание още преди няколко години, когато печели награда на престижния музикален конкурс "Пражка пролет" и оттогава неговата репутация бързо нараства. Съставът е основан през есента на 2020 г. от четирима изключително талантливи музиканти, които, въпреки младостта си, носят силните традиции на чешката квартетна школа: Елишка Кукалова (цигулка), Клара Лешкова (цигулка), Даниел Махо (виола) и Филип Руфер (виолончело). Квартетът носи името на известния чешки съвременен композитор Ондржей Кукал и негова музика ще звучи за първи път у нас в изпълнение на състава. В програмата са още крупните камерни композиции на Б. Сметана – Квартет №1 "Из моя живот" и Струнен квартет №14 от А. Дворжак. Партньор за концерта е Чешкият център по повод 75-годишнина на института и като част от програмата за Година на чешката музика.

На 14 октомври е планиран Майсторски клас по цигулка на изявения български музикант Димитър Иванов, концертмайстор на оркестъра на Франкфуртската опера. Заниманията ще се проведат в уютната обстановка на Къща музей "Панчо Владигеров" – партньор на събитието.

Още: Димитър Иванов представя концерт с носителите на голямата награда от конкурса "Кантус Фирмус"

Лора Маркова и Сион Найман, снимка: Европейски музикален фестивал

На 15 ноември в Аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски") фестивалът ще представи концерт на младите надежди на българската класическа музика Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело). Всеки от двамата развива своята впечатляваща самостоятелна кариера, а съвместните им изяви започват още когато са ученици в НМУ "Любомир Пипков". През 2021 г. дуото печели убедително първия Национален конкурс "Кантус Фирмус", а по-късно дебютира и на международна сцена, където завоюва Специалната награда от престижния конкурс "Концертино Прага". През 2023 г. Лора и Сион продължават успешната си съвместна концертна дейност в Прага, Париж, Берлин, Антверпен и София. В своя самостоятелен концерт в рамките на 24-тия "Европейски музикален фестивал" те ще представят творби за цигулка и виолончело от Р. Глиер, В. А. Моцарт, З. Кодай, и Ф. Серве/Х. Леонард.

Ансамбъл "Паганини", снимка: Европейски музикален фестивал

Уникална камерна програма ще предложи на столичната публика и изявата на Ансамбъл "Паганини" – Виена, съставен от виртуозните музиканти Марио Хосен (цигулка), Марта Потулска (виола), Лиляна Кехайова (виолончело) и Александър Свете (китара). Те се посвещават на активна изследователска музикална дейност, откривайки за широката публика непознатото камерно творчество на Паганини. Премиерни за България изпълнения на негови композиции ще звучат на 19 ноември във Военния клуб. В програмата са включени още произведения от Ференц Лист и българския композитор Георги Арнаудов.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, именитият пианист Людмил Ангелов отново ще ни покаже своето майсторство и проникновение в изпълнението на своя любим композитор. "Европейски музикален фестивал" представя на 30 ноември в зала "България" клавирен рецитал на изключителния музикант, като този път той съчетава в програмата творби от Фредерик Шопен, Ференц Лист и Й. С. Бах/Ф. Бузони. Партньор за концерта е Полският институт в София.

Още: Людмил Ангелов оглавява журито на конкурса за млади инструменталисти "Cantus Firmus"

Юбилеен концерт

На 7 декември отново в зала "България" фестивалът ще завърши с юбилейния концерт "30 години класика в ефира". Единственото ефирно радио за класическа музика в България е създадено през 1994 година под името Classic FM и вече три десетилетия негов продуцент е Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус". До края на 2022 г. Classic FM излъчва на вълните на радио "Алма Матер" на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" на честота 88 МХц в София, а от началото на 2023 г. това партньорство бива продължено от радио "Алма Матер - Класик А".

Григор Паликаров, снимка: Европейски музикален фестивал

Юбилейният концерт с оркестър "Кантус Фирмус" ще събере на една сцена изявени български класически музиканти, които през годините имат безспорен принос за историята на радиото, а техните записи звучат ежедневно в програмите на медията: Людмил Ангелов (пиано), Марио Хосен (цигулка), Георги Черкин (пиано), Атанас Кръстев (виолончело), Гергана Николаева (мецосопран). Ще се включат и млади таланти от Националното музикално училище "Любомир Пипков", а на диригентския пулт ще застане опитният маестро Григор Паликаров. Планираното участие на голямата цигуларка Мила Георгиева в юбилейния концерт няма да се състои, поради травма на ръката, която не ѝ позволява да поеме сериозни концертни ангажименти.

Всички концерти са с начален час 19:30 ч., а билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg.com.  

Едно от предварително обявените събития в тазгодишния фестивал – концерт на Камерния оркестър на Баварското радио, планиран за 28 септември т.г., се отлага за следващото издание на форума, като новата дата на концерта е 14 април 2025 година, съобщават организаторите.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес