Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валя Балканска: Да даваш история на един човек е все едно да му даваш храна

13 май 2017, 17:01 часа • 3496 прочитания

Да даваш история на един човек е все едно да му даваш храна. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ народната певица Валя Балканска. По думите й народната музика, която ни е завещана от дедите, е съхранила Родопите и България. „Трябва да бъде продължена тази пътека и да не забравяме, че има неща, които другите държави ги нямат“, допълни тя.

Валя Балканска, заедно с гайдаря Петър Янев, участва в националното турне на спектакъла на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – „Невястата“, който ще бъде представен и в столицата на 18 май в Зала 1 на НДК. „Спектакълът „Невястата“ е по легендата за една девойка от времето на турското робство, което тук в Родопите е върлувало безмилостно. За да си запази честта, момичето с последни сили решава да се хвърли от скалата”, коментира Валя Балканска.

"Това е един поучителен спектакъл на ансамбъл „Родопа“, който е смесица от танц и музика. Той е едно цяло, една легенда, която показва, че ние трябва да пазим традициите и да ги съхраняваме”, каза още тя. Народната изпълнителка допълни, че културата е тази, която е спасила много хора и страни.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес