Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Танго мечти" за откриването на 24-ия "Европейски музикален фестивал" в София

16 февруари 2024, 15:43 часа • 1644 прочитания

"Танго мечти" на 11 март в зала "България" е събитието, с което тази година официално ще бъде открит Европейския музикален фестивал в София. Концертът ще пренесе слушателите във вълшебния свят на аржентинската музика, а денят на събитието не е избран случайно. 11 март е датата, на която се ражда големият бандонеонист и композитор на Аржентина Астор Пиацола (1921–1992), придал нов дух на танго културата и наричан с преклонение "El Gran Ástor" (Великият Астор).

"Танго мечти" събира заедно двама забележителни български музиканти. Един от тях е брилянтният пианист Людмил Ангелов, който принадлежи към най-добрите съвременни изпълнители на Шопен, но това не му пречи да споделя страстта и към тангото. В музикалната му биография от последните години присъстват немалко проекти с музика от жанра, което добавя още една значима тема към артистичния му портрет. През 2016 г. заедно с цигуларя Веско Ешкенази издадоха албума "Танго", представен премиерно на Европейски музикален фестивал в София, а след това и промотиран на голямо национално турне. По повод 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола, пианистът създаде ансамбъл "5/4 Танго", с който изнесе редица успешни концерти.

Още: Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак на 27 февруари

"Танго мечти" ни среща и с най-известния изпълнител на бандонеон в България, а и единствен бандонеонист в страната, който използва класическа Аржентинска система – Стоян Караиванов. Изучавал инструмента при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията в Каляри, Италия, по-късно той посещава майсторските класове на колосите в тази област Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. За кратък период от време 26-годишният изпълнител и най-млад носител на приза "Музикант на годината" се превърна в една от звездите на българския музикален подиум с шеметно бързо развиваща се кариера. Оркестър "Либертанго" /Orquesta Tipica Libertango/ е създаден от Стоян Караиванов през 2022 г. с участието на изявени млади български музиканти. "Нашата цел е не просто да изнасяме концерти, а да правим музика", споделя Караиванов.

Програмата на концерта е подбрана така, че да проследи развитието на жанра от ранните класически образци, до върховите постижения в творчеството на Астор Пиацола, създател на стила "Танго Нуево". Освен пиеси от Освалдо Пулиезе, Раул Гарехо, Едуардо Ровира, Агустин Барди и Освалдо Руджеро, ще бъдат изпълнени сюита "Ангелите" и големият цикъл "Годишните времена на Буенос Айрес" на Пиацола. Атмосферата на тангото ще оживее и с атрактивното присъствие на танцовата двойка Владислав Петров и Мария Узунова, които са обучавани от най-големите майстори на тангото в света и от години работят за популяризирането на танго културата в България. Те създават първия български танго спектакъл "Tango! Mi Vida", поставян на сцени в София и Созопол.

"Европейски музикален фестивал" - София се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община. Билетите за събитието с начален час 19:30 ч. са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала "България". Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Повече за артистите

Людмил Ангелов, снимка: Европейски музикален фестивал

Роден във Варна, Людмил Ангелов завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович. Отличен е с награди от конкурсите "Фр. Шопен" в Полша, Международен конкурс "Палм Бийч" (САЩ), Piano Masters в Монте Карло и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри под палката на световно известни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, "Музикферайн" във Виена, "Концертгебау" в Амстердам, залите "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Ла скала" в Милано, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Цюрихската опера, Операта в Монте Карло, "Аудиторио Насионал" в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.

Людмил Ангелов е носител на наградата "Аполон Токсофорос" и е член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал "ГЛОРИА АРТИС" за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. Удостоен е с най-високото отличие на Министерството на културата, "Златен век – огърлие", както и със званието Почетен гражданин на София. През 2023 г. той получи престижния орден "Исабел Католическа", присъден от Краля на Испания Фелипе VI.

Стоян Караиванов, снимка: Европейски музикален фестивал

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата Аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията "Джовани да Палестрина" в Каляри (Италия). През 2021 г. завършва майсторския клас на Хуан Хосе Мосалини, а през следващата година работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета "Танго Нуево" на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията "Едгар Варез", Париж. Участвал е също в майсторски класове на проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Фредерик Дешамп, проф. Владимир Мандич. Изнасял е концерти със Софийската филхармония, Разградската филхармония, "Симфониета" - Шумен, Камерен ансамбъл "Дианополис", Симфоничния оркестър – Сливен, Камерен оркестър "Симфониета дел Арте" и др. Концертирал е в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър.

През есента на 2022 г. Стоян Караиванов основава първия български танго оркестър ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO и става негов артистичен директор. Концертира и участва във фестивалите "Европейски музикален фестивал", "Софийски музикални седмици", Празници на изкуствата "Аполония", "Пиано Екстраваганца", "Дни на музиката в Балабановата къща", Музикални празници "Златната Диана", "Дни на класическата музика – Балчик", "Акордеомания" и др.

Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold "semi nacarado" от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.

Още: Почина легендата на аржентинското танго

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес