Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Spotify: Стрийминг гигантът ограничава дезинформацията, свързана с КОВИД

31 януари 2022, 10:47 часа • 11730 прочитания

Стрийминг платформата Spotify обяви, че работи за добавяне на предупреждения към всеки подкаст, който касае пандемията от коронавирус. В неделя компанията публикува своите правила, които дават насоки на потребителите относно съдържанието, считано за неприемливо, съобщи Би Би Си.

Според главния изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек ще бъдат добавяни предупреждения, които ще пренасочват потребителите към център за данни с факти за коронавируса.

Правилата, които са разработени съвместно с екип от външни експерти, ще бъдат актуализирани редовно. Те ще предупреждават потребителите да избягват съдържание, което е свързано с фалшива или подвеждаща медицинска информация, способна да причини вреда или „представляваща пряка заплаха за общественото здраве“. Такава информация, например, може да бъде, внушението, че КОВИД или други заболявания не са реални или насърчаването на хората умишлено да се заразяват с коронавирус, за да изградят имунитет.

Съдържание, което нарушава правилата, може да бъде премахнато, а многократните нарушения - да доведат до премахване на акаунт, обясни Ек.

През последните седмици компанията беше подложена на натиск заради известния коментатор Джо Роугън, чийто подкаст The Joe Rogan Experience стана ексклузивен за платформата през май 2020 г. след сделка, която предполагаемо е струвала 100 милиона долара. Скандалът около възгледите на Роугън относно ваксините срещу КОВИД се разрастна след като и музикантът Нийл Йънг постави ултиматум, че ще свали цялата си дискография от платформата, ако тя не премахне противоречивите твърдения на подкастъра. В крайна сметка Spotify предпочете да се раздели с музиката на Йънг вместо с подкаста на Роугън, който събира по 11 милиона слушатели с всеки свой епизод.

Роугън обезкуражава младите хора да се ваксинират срещу коронавируса, както и насърчава използването на недоказаното лекарство ивермектин за неговото лечение.

Освен рокаджията Йънг херцогът и херцогинята на Съсекс също изказаха „притеснения“ относно дезинформацията за КОВИД, макар че това очевидно няма да им попречи да продължат да работят със Spotify.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес