Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продадоха на търг китарата на съосновател на Pink Floyd

29 октомври 2021, 22:20 часа • 4291 прочитания

Музикалният инструмент на Сид Барет бе купен за 19 900 паунда. Китарата, произведена през 1969 г., бе дадена на търг от племенника на музиканта Марк Барет. Първоначално цената й е 5000-10 000 паунда, уточнява БГНЕС.

57-годишен роднина на покойния рокер разказа историята на лота. Инструментът се пазел дълго време от баща му, който му го подарил през ноември 2020 г., малко преди смъртта му. По време на търга беше посочено също, че Сид Барет споменава тази китара в интервю за американското списание The Rolling Stone през 1971 г.

Роджър Кийт „Сид“ Барет е основният китарист на култовата група. Той е и вокалист. Оставя значима следа върху психеделик-рока и прогресив-рока като основател, първоначален певец, текстописец на Pink Floyd. Умира на 60-годишна възраст през 2006 година, след като дълги години е стк.радал от диабет.

Акустичната китара на Барет отиде при колекционер от Франция, който купи също градинска маса, изработена от култов музикант. За този лот колекционерът броил 2 300 паунда. Племенникът на музиканта каза, че приходите от продажбата ще отидат за благотворителната организация Mind, която оказва помощ на хора с психични разстройства и хосписа Arthur Rank.

През октомври тази година стана известно, че 78-годишният също съосновател и бивш лидер на групата Роджър Уотърс се ожени за пети път. Негова избраница беше 43-годишната шофьорка Камила Чавис.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес