Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина един от основателите на група "Акага"

09 декември 2019, 17:10 часа • 11290 прочитания

Почина Марин Панев, един от основателите на група "Акага” и неин вокалист. Той си е отишъл от света в понеделник сутринта. За това съобщиха на страницата на групата във Facebook.

Панев е първият вокалист на групата, която беше в топкласациите на българската популярна музика през 90-те години. Той се присъединява към известната българска джаз формация, малко след формирането ѝ.

"Акага" е сред най-популярните български групи. Тя бесформирана от студенти от Националната музикална академия в София през 1992 г. "Кръстник" на групата е Калин Вельов - Акага е прабългарска жрица.

Ясен, Краси, Кристиян и Калин са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк или т. нар. фюжън. Те поставят началото на групата в Дома на културата в Металургичния комбинат "Кремиковци", но под името "Феротон".

Скоро към тях се присъединява Марин Панев, който има 2 неуспешни опита за сформиране на подобна група.

Първите концерти на новата формация са през февруари 1992 г. в читалище "Славянска беседа" и клуб "113+. Името "Акага" е обявено за първи път на Младежката джаз-сцена през май в Пловдив.

През 1998 г. групата свири на джаз-фестивала в Монтрьо. Правят записи и в Нидерландия.

Имат издадени 6 албума, като последният ("20 години") излиза в края на 2011 г.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес