Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"КОЛЕДА" с арх. Димитър Ненов организира фондация "Йордан Камджалов" за седма поредна година

22 ноември 2023, 17:07 часа • 2056 прочитания

На 19 декември от 19:30 ч. в зала 3 на НДК, на рождения ден на явлението Димитър Ненов - една от водещите интердисциплинарни личности на интелектуалния елит в България, превърнал се в ключова фигура за цялата българска култура на ХХ век, фондация "Йордан Камджалов" организира празнично издание на "КОЛЕДА". 

Популяризирането на личността и творчеството на Димитър Ненов (1901–1953) – композитор, архитект, пианист, педагог, общественик, е една от мисиите на фондация "Йордан Камджалов". 

"През 2023 г. се навършват 70 години от смъртта на композитора. По този повод, през август инициирахме и станахме съучредител на фондация "Димитър Ненов", защото сме убедени, че професионалният път на тази изключителна личност трябва да бъде съхранен и да бъде пример за развитие на младите умове в България.", казват от фондация "Йордан Камджалов".

Оратория "КОЛЕДА" бе изпълнена за първи път през 2017 г. Само две години по-късно проектът бе избран от слушателите на "Алегро Виваче" за "Проект на годината 2019".

За първи път точно в тази ключова година, концертът няма да се състои в зала "България", в чиято церемония по откриване участва самият Димитър Ненов като пианист. Въпреки препятствията, екипът на фондация "Йордан Камджалов" реши да продължи традицията и музиката на тази космополитна личност ще прозвучи в Зала 3 на Националния дворец на културата. 

Празничното издание ще бъде открито с 24-ти концерт на Моцарт за пиано и оркестър в до минор, в изпълнение на специалния гост - проф. Милена Моллова, единственият жив ученик на композитора! Пианист, клавирен педагог, лауреат и носител на множество международни отличия, творец със зашеметяващ репертоар, организатор и жури на музикални фестивали, председател на настоятелството на Националното музикално училище "Л. Пипков", общественик.

Снимка: Фондация "Йордан Камджалов"

Изпълнители

- GENESIS ORCHESTRA с диригент Йордан Камджалов

- Музикална лаборатория за Човека

- Мая Василева-Четрокова – диригент на хора

- Солисти: проф. Милена Моллова, Гиргина Гиргинова, Денис Бояджиев

Програма

- Моцарт - 24-ти концерт за пиано и оркестър в до минор - проф. Милена Моллова - почетен гост и солист

- Музикално въведение – аспекти на творческата лаборатория на Димитър Ненов, водещ – Йордан Камджалов

- Димитър Ненов - Oратория "КОЛЕДА"

Билети за концерта може да се закупят в мрежата на Eventim и в Билетния център на НДК.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес