Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Историята на любимите ни песни: "Beautiful Day" - U2

24 октомври 2016, 07:45 часа • 4607 прочитания

В последната година на 20-ти век Боно от U2 участва активно в кампания, наречена Jubilee 2000. Целта на проекта е да бъдат убедени водещите държави, че в началото на новото хилядолетие трябва да опростят дълговете на страните от третия свят.

Смята се, че този опит е станал главна причина за вдъхновението на музиканта при съчиняването на песента “Beautiful Day”, която става водещ хит от албума “All That You Can’t Leave Behind”.

Работата над композицията, която самият Боно описва като песен за „човека, който е загубил всичко, но съумява да се радва на това, което все още има“ы започва през зимата на 1999 г. в Дъблин, пише song-story.ru.

В интервю за сп. Mojo Дейв „Едж“ Евънс споделя своите спомени за създаването на композицията:

„Песента претърпя няколко различни превъплъщения и макар винаги да сме чувствали, че в нея има нещо, беше много трудно да разберем в каква страна се движи тя. Най-вълнуващият момент беше, когато Боно измисли “It’s a beautiful day”. Той може да изглежда много банален, но в съчетание с музиката се получи нещо безумно, и ние всички го признахме.“

За BBC Radio One Боно коментира следното:

"Това е много приятно. Мислиш си, че сте рок-група, и не са ви нужни поп хит-паради, но те са ви нужни. Сингълът прави рока готин, а ние не успявахме много с тях. Не може да се предаде с думи, колко бяхме развълнувани. Вече имахме някаква популярност, но да чуеш тази песен по радиото беше нещо особено."

Видеоклипът към песента е заснет в парижкото летище „Шарл де Гол“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес