Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Imagine Dragons в София: любов, тъга, страст и адски добра музика (СНИМКИ)

31 юли 2023, 15:31 часа • 12679 прочитания

Твърде рядко в България идват групи, които са на върха на славата, световноизвестни са и са пълни със сила, енергия и огън. Imagine Dragons са точно такива - мощни, супер енергични и тотално потопени в музиката, която правят. На всички, които ги чухме на живо вчера, 30 юли, ще кажа само едно - блазе ни!

Още с обявяването на новината, че Imagine Dragons ще имат концерт в България и то на Националния стадион "Васил Левски" се зароди онзи тих меломански гъдел, който всеки рано или късно усеща в живота си. Разбира се, в слушалките ни доста по-начесто зазвучаха парчетата на групата, за да ни подгреят за същинското и дългоочаквано музикално удоволствие.

Мястото на концерта не можеше да е никое друго. Националният стадион, макар и да стои като тромав дебеланко насред красивия център в столицата, когото всички са принудени да заобикалят, поне за концерти върши идеална работа. Организацията за влизане преди събитието също беше перфектна и това спомогна за доброто настроение на всички, дошли да чуят "Драконите" на живо.

Още по темата: Soft Play подгряват Imagine Dragons на 30 юли

Фотограф: Дамян Петров

Дори странният избор на подгряваща група не успя да снижи повишения градус на очакване. Soft Play биха били перфектни на някой хард фестивал, на който феновете ще ги "наградят" с мощно пого и смазващ мошпит, но публиката на Imagine Dragons е много по-шарена и музикантска, затова и деликатно ги остави да трещят на сцената, без да им обръща много внимание. Да, факт е, че Айзък Холман (барабани) и Лори Винсънт (китара) се "счупиха" да свирят и се раздадоха. И онези от нас, които сме свикнали на по-тежки рифове, оценихме музиката им. А и не виждаме твърде често барабанист да използва крака си вместо палка, нали?

Фотограф: Дамян Петров

Всъщност, връзката на Soft Play с Imagine Dragons не идва точно по музикална линия. Айзък Холман публично говори за своите проблеми с психичното здраве, от които е страдал дълго време, но е успявал да се "събере" и да изнася концерти. Вокалистът на "Драконите" Дан Рейнолдс също открито дискутира темата за менталните проблеми и използва концертите на групата, за да подкрепя хората, които преминават през тежки моменти и имат нужда от помощ. Така че подгряването на Soft Play може би е точно тази подкрепа, която трябва да оказваме на всеки, който се бори с мъка, гняв, ниска самооценка и всякакви други ментални трудности.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА НА IMAGINE DRAGONS В БЪЛГАРИЯ ТУК

Фотограф: Дамян Петров

След Soft Play настана голямото очакване, което сякаш винаги е по-дълго, отколкото ни се иска. Imagine Dragons обаче са пичове и тотални професионалисти и излязоха навреме. С първото си парче за вечерта - "My Life", Дан Рейнолдс все едно вдъхна живот на десетките хиляди зрители (по данни на организаторите над 40 000) и всички се превърнахме в един жив организъм. И тогава дойде първото "избухване" с Believer - и най-заклетите фенове в двете зони на терен "Radioactive" и "General Admission", и тези по трибуните откачиха и само за няколко секунди превърнаха сдържаното боготворене в крещене и обяснения в любов към Imagine Dragons. Последваха "It's Time" и "I'm So Sorry", за да дойде следващото "драконовско изригване" с "Thunder".

Дан Рейнолдс, Уейн Сърмън, Бен МакКий и Даниел Плацман ни хвърляха от екстаза в тъгата, от веселяшкото настроение (с кавъра на Боб Марли & The Wailers "Three Little Birds") в мистерията и изобщо - добре си поиграха с емоциите ни. Два часа Дан не спря да се разхожда по специалната сцена, врязваща се в "Радиоактивната" зона, в която се бяха събрали най-запалените фенове на групата. Той танцуваше, пееше на душите ни и дори слезе сред публиката, за да докосне няколкостотин ръце, чиито притежатели скоро няма да ги измият.

Фотограф: Дамян Петров

Фотограф: Дамян Петров

До края на шоуто чухме задължителните хитове "I Bet My Life", "Whatever It Takes", "Sharks", а когато дойде времето за "Demons", Дан изнесе пламенна реч, насочена към всички, които страдат от някакви ментални проблеми и призна, че терапията е спасила и самия него. Вокалът на Imagine Dragons призова да не гледаме на терапията като проява на слабост, а като единствено решение за откриване на мъдростта и силата да живеем. "Животът ви си заслужава да бъде живян. Не го отнемайте.", каза Дан с просълзени очи. Финалът на концерта дойде с "On Top of the World", "Bones", "Radioactive" и "Walking the Wire".

Усещането след края на концерта бе изцяло положително, сякаш Imagine Dragons ни бяха инжектирали с тотален оптимизъм и щастие. И... знаете ли, в гадните времена, в които живеем заради войната навън и войната вътре в нашето малко общество, един такъв позитивен и адски зареждащ концерт носи частицата оптимизъм, от която имахме нужда. Благодарим!

Фотограф: Дамян Петров

Автор: Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес