Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фестивалът Ritual Gatherings – новият ритуал за July Morning на плаж Камчия

15 юли 2022, 13:58 часа • 2706 прочитания

Вече са на лице първите кадри от най-новия фестивал на Северното Черноморие! Ritual Gatherings посрещна над 1000 човека на плажа при устието на река Камчия и впечатли с голяма, дървена сцена и няколко светлинни инсталации, направени специално за събитието от FlipZurd студио за сценичен дизайн. На сцената – произведение на изкуството се качиха имена, като Crazy P Soundsystem, номинираният за награда Grammy Axel Boman, французинът Traumer, забележителните Иван Шопов и Нейко Бодуров, едно от най-актуалните имена на детройтската електронна сцена – DJ Holographic, и редица български артисти, които варираха в стилове от хаус, през диско и ню джаз.

Освен нощната програма, фестивалът предложи редица активности през деня на ентусиастите – от йога, през гонг медитация на брега, работилници за витраж, направа на естествен репелент с масла и разговори за традиционни български ритуали. Посетителите имаха възможност да опитат и атрактивни водни преживявания, като каяк по река Камчия, йога върху съп и зорбинг в морето.

Фестивалът откри първата вечер с вечеря на плажа за повече от 100 човека, настанени на 50-метрова маса и специално изготвено за случая меню от шеф Филип Спасов и шеф Владислав Пенов. Шефовете трябваше да готвят на плажа, без ток и меню с нулев отпадък в 5 степени.

Масата бе разположена до огромната бяла дюна, а за да напомни за важността от нейното опазване – организаторите бяха поканили MP-Studio с малка част от Lunar – фестивал на светлините - забележителна светлинна инсталация – холограма под формата на 7 цветя с човешки размери. Посланието за опазване на плажната ивица и животинските видове в нея и близкия резерват, бе предадено и чрез бурканчета със семена ехинацея, които привличат пчелите и всеки гост отнесе със себе си, за да засади след събитието. 

Няколко дни преди събитието, организаторите и доброволци изчистиха плажа при устието, като резултатът беше над 100 чувала събрана пластмаса и битов отпадък. 

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия. eeagrants.org, eeagrants.bg.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес