Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ерол от "Уикеда": За миналото, бъдещето и голямото завръщане

06 ноември 2023, 10:31 часа • 1218 прочитания

Група "Уикеда" е от онези банди, които олицетворяват едно цяло поколение. Групата отпразнува своя 25-и рожден ден на 16 септември в "Маймунарника", а съвсем скоро ще извади и нов албум. Да, през 2018 г. групата обяви, че се разпада, но сега нещата са по-различни и бъдещето им изглежда доста обещаващо, а през месец декември ще избухнат и с нов голям концерт.

Прочетете какво споделя Ерол Ибрахимов - вокалистът на "Уикеда", за новия албум, старото вдъхновение и причината да се върнат в студиото.

----------------------------------------------

Още: Писателката Здравка Евтимова: Писането ми е породено от трудностите в живота

Здравей, Ерол. Няма как да не започнем разговора от новия албум. Наистина ли ще го извадите до края на годината, както каза на концерта?

Не, няма да успеем. Парчетата са измислени, но не всички са записани. Със сигурност обаче ще се опитаме да пуснем "Да бъде май", песента, която обещахме като сингъл и която дава име на албума. Това ще бъде трето парче от предстоящата тава след "Лоша жена" и "Без теб". Всъщност трябваше да изпеем "Да бъде май" още в "Маймунарника", но инцидентът, който стана в публиката, не ни позволи. Затова премиерата му на живо ще е на 22 декември. Планираме голям концерт, с голяма част от музикантите, които бяха с нас и в "Маймунарника" – отново с 2-3 барабанисти, няколко човека брас, плюс гости певци. Ще е "Уикеда и приятели". Засега са ни потвърдили Кольо от "Обратен Ефект", Миленита, Гурко от "Анимационерите", мислим да поканим Никола от Cool Den, Кольо Гилъна, Светльо Витков, Милена. Ние ще свирим техни парчета по нашия начин, а те ще пеят. А албума ще издадем може би напролет – март, април. Мислим да го представим пак с голям концерт.

Снимка: Licata.bg

Това изглежда като голямото завръщане на "Уикеда" след разпадането през 2018 г.

И досега свирехме, но по клубовете. Но вече имаме нови песни. Не сме издавали албум от "1618" насам, от 20 години. През годините сме писали нови парчета – "Тинтява 6", "Полу", "Капитанът каза", "О, любима", но така и не сме ги записвали и издавали.

Тези песни ще влязат ли в "Да бъде май"?

Не, този албум ще е само с нов материал. Но може би ми даваш добра идея да помислим за двоен диск с неиздаваните през годините парчета. 

Всъщност вие сте били активни в студио едва първите 5-6 години от кариерата си.

За първите 6 години от 1999 г. имаме шест албума – пет студийни и един, който е само с четири нови песни "Няма да се дам", "Питам се, питам", "Нощен влак".

Още: Луиза Григорова: Цял живот съжалявам, че не съм достатъчно музикална и не мога да свиря на инструмент

И какво стана? Oт най-записващата група се превърнахте в тази, която от 20 години няма албум.

2000 г. за пръв път свирихме на фестивала Sziget в Унгария и оттам ни се отвориха възможности да свирим много навън. Постоянно пътувахме и в България, и в чужбина. Започнаха и едни такива персонални проблеми в групата – музикантите много често се сменяха, не можахме да задържим състав, който да седне и да записва, станахме семейни, появиха се децата, други ангажименти. Стана много трудно да се съберем и фокусирано да работим върху нещо. А работата върху албум изисква концентрация и време, което трябва да спреш малко свиренето на живо. Но от свиренето на живо се храним, затова беше трудно да направим такава пауза. Започнахме да се чудим, да се мотаем, да се караме, да се разпадаме.

Снимка: Licata.bg

А какво ви върна в студио?

Може би едва в последните една-две години започнахме сериозно да се замисляме всъщност какво правим с тази група. Единият вариант беше да спрем окончателно. Знаете, че опитахме. Но се събрахме отново като си казахме, че абсолютно никакъв смисъл няма да седим и да свирим старите неща, да се превърнем в динозаври, на чиито концерти хората да изпадат в умиление по младините. Имаме материал, който се е натрупал през всички тези години, здрави и прави сме, защо да не направим един албум. Пуснахме "Лоша жена". Хората горе-долу го харесват. Не мога да кажа, че имаше кой знае какъв грандиозен успех, но като че ли отново се събуди някакъв интерес към групата, припознаха ни като работеща банда, която издава нови неща.

Цялото интервю можете да прочете при нашите приятели от Licata.bg.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес