Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

DJ BOBO пред Actualno.com: Благодаря на всички от България, нямам търпение за концерта в София

26 септември 2024, 15:26 часа • 843 прочитания

DJ BOBO е емблематично име в световната денс музика. Неговите хитове продължават да се слушат вече над 30 години, което е категоричен знак, че хората го обичат.

Петер Рене Бауман, както е истинското име на 56-годишния швейцарски диджей, идва в България на 19 октомври за дългоочакван концерт в най-голямата мултифункционална зала в София, за да ни върне в 90-те и да ни накара да се пораздвижим на всичките му хитове. Концертът на DJ BOBO у нас е спирка от турнето му "EVOLUT3ON Tour", което маркира 30 години активна творческа и концертна дейност.

Именно по този повод успяхме да си поговорим с DJ BOBO и да го поразпитаме специално за концерта, който ще се състои след броени дни, както и за пътя му дотук, вдъхновението и вечното търсене на новото и вълнуващото в музиката.

Още: DARA и научените уроци: За изпитанията, смирението и свободата

-------------------------------------

Фотограф: Michael Diehl

Първо поздравления за това, че от 30 години сте на сцена! Какво е чувството да достигнете такъв важен момент в кариерата си и какви са най-запомнящите се моменти за вас по този път?

Най-запомнящ се вероятно е концертът ми в Монголия. Това беше среща с една напълно различна култура, в която не се говори английски език. И въпреки това хиляди хора дойдоха на стадиона и пяха всяка една песен. Това шоу наистина остави у мен страхотни впечатления.

Всъщност настоящото ви турне "EVOLUT3ON Tour" отбелязва точно този специален 30-годишен юбилей. От какво се вдъхновихте за концепцията на турнето и какво да очакват феновете ви от шоуто, което предстои на 19 октомври в София?

Най-просто казано, "EVOLUT30N" е комбинация от думата "еволюция" и юбилея ми на сцената - числото 30. Чрез това турне искам да отпразнувам любовта ми към музиката. Разбира се, феновете може да очакват всички хитове на DJ BOBO, впечатляващи светлинни и видео ефекти, както и фантастични костюми.

През годините музиката ви и стилът ви постоянно се развиват и обогатяват. Как бихте описали личната си музикална еволюция от 90-те години до днес и какви основни елементи все още са в центъра на работата ви?

Новата музика е изключително цветна. И понякога тя е музикално пътешествие през времето, което е вдъхновено от моите герои.

С толкова много култови хитове, обичани от няколко поколения, как успявате да съхраните енергията и ентусиазма си през годините?

Основната ми цел винаги е била да представям нещо ново - нова сцена, нова музика, нов микс от визуални елементи и т.н. Нещо ново както за хората, така и за мен самия. Аз имам нужда от това, защото в противен случай ще се отегча сам от себе си.

Турнетата са едновременно вълнуващи и изтощаващи. Как успявате да балансирате между физическата страна на концертите и креативнатата страна на кариерата ви?

Правя турне на всеки три години, така че точно така успявам да запазим баланса.

Фотограф: Michael Diehl

През годините сте работил с различни артисти и продуценти. Как тези колаборации са повлияли на музиката ви и как избирахте с кого да работите?

Смятам, че за да се получи една добра музикална колаборация, тя просто трябва да се случи по естествен начин.

Кариерата ви се разпростира в три десетилетия. Къде намирате вдъхновението да създавате нова музика и способността да прескачате креативните ограничения?

Тайната е в това да правиш нещата, без да се налага някой да те убеждава да ги правиш. Аз създавам своята музика за онези хора, които я харесват. Но съм доволен, че не съм зависим от музикалните трендове, които властват в момента. Когато си бил част от индустрията толкова дълго време, колкото мен, не се съобразяваш с трендовете. Всяка година се появяват толкова много нови неща, че ако трябваше да се съобразявам тях, през цялото време щях да ги преследвам. Аз създавам денс музика и това само по себе си е достатъчно динамично.

И последен въпрос: Има ли нещо специално, което бихте искали да споделите с българските си фенове, преди срещата ви на 19 октомври в София?

Искам да благодаря на всичките ми фенове в България, защото винаги много са ме подкрепяли - още от началото на 90-те, и в София сме имали страхотни шоута. Нямам търпение да се видим отново!

Още: Dubioza Kolektiv: В България се чувстваме у дома (ВИДЕО)

Интервю на Александра Йошева

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес