Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атрактивна класическа програма с оркестър "Кантус Фирмус", Димитър Иванов и млади таланти

18 октомври 2024, 17:08 часа • 250 прочитания

На 19 октомври оркестър "Кантус Фирмус" ще представи първия си концерт за тази есен с атрактивна музикална програма, съставена от любими класически творби.

Избрани части от два ненадминати шедьовъра – "Годишните времена" от Антонио Вивалди и Астор Пиацола ще звучат в изпълнение на виртуозния цигулар Димитър Иванов, музикант с изискан стил и обаятелно артистично присъствие, чиито интерпретации се ценят високо. В същата програма предстои и дебют на двама млади български музиканти, всеки от които върви уверено по своя професионален път – челистът Тодор Иванов и пианистът Божидар Лазаров. За тях това ще бъде първата изява с оркестър "Кантус Фирмус" – възможност, която те успяха да извоюват, заради отличното си представяне на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус" през миналата година. Като лауреати на Голямата награда от състезанието, те ще бъдат представени от Димитър Иванов, който беше и член на журито от конкурса през 2023 г.

На 19 октомври от 19:30 ч. в Централния военен клуб ще ги видим като солисти в концертната вечер, в която фигурата на Димитър Иванов ще бъде обединяваща. "Те имат ярко бъдеще в музикалния свят!", споделя Димитър Иванов за младите изпълнители. "Бях впечатлен от нивото на всички инструментални групи! Вижда се, че има много добра школа и много добри преподаватели", твърди музикантът за участниците в миналогодишния конкурс. "Личи си душевността и талантът, за които имам голямата надежда, че пораствайки, ще се развият и ще могат да станат действително сериозни музиканти", убеден е той. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма "Култура". Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и на място един час преди началото на концерта.

Още: Много специален концерт на Васил Найденов на 9 ноември

Репетициите за концерта вече започнаха, а цигуларят Димитър Иванов има нелеката задача да влезе едновременно в няколко роли: на солист с музиката на Вивалди и Пиацола, на концертмайстор за другите композиции от програмата: Клавирен концерт №11 от Моцарт и Шубертовата Соната "Арпеджионе", както и на водач на оркестъра. По този повод Иванов подчертава, че да бъде диригент е доста изискващо, тъй като неговото образование не включва тези умения, но в концертната си кариера много често му се е случвало да ръководи оркестъра, макар и от първия пулт на концертмайстора. От друга страна, това е и един голям шанс, защото може съвсем директно да работи с колегите си, в случая с камерния състав на оркестър "Кантус Фирмус".

Програма на събитието

Вижте пълната програма на събитието:

В. А. МОЦАРТ: Концерт за пиано и оркестър №11 във фа мажор, К. 413

Солист: Божидар Лазаров

ФР. ШУБЕРТ: Соната "Арпеджионе" за виолончело и струнен оркестър

Солист: Тодор Иванов

А. ВИВАЛДИ: Из "Годишните времена"

Концерт №2 в сол минор, оп. 8, RV 315 „Лято“

Концерт №3 във Фа мажор, оп. 8, RV 293 „Есен“

Солист: Димитър Иванов

А. ПИАЦОЛА Из "Годишните времена на Буенос Айрес"

Invierno Porteño (Зима в Буенос Айрес)

Primavera Porteña (Пролет в Буенос Айрес)

Солист: Димитър Иванов

Димитър Иванов

Фотограф: Василка Балевска за Cantus Firmus

Животът и кариерата на Димитър Иванов отдавна са свързани с Германия, където е концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester, но гостува често и в Мюнхен, за да свири на концертмайсторския стол в състава на Баварската държавна опера. Ученик на именития български цигулар Георги Тилев, при когото учи във Вюрцбург, а по-късно и на Улф Валин в Берлин, днес той е активен също като солист, преподавател и камерен изпълнител. Неговият майсторски клас, реализиран преди седмица в рамките на "Европейски музикален фестивал", бе посрещнат с голям интерес от младите цигулари у нас.

Още: 6 любопитни факта за "Виена Шьонбрун Оркестра"

Тодор Иванов

Фотограф: Викторио Нитов за Cantus Firmus

Виолончелистът Тодор Иванов (21 год.) завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, в класа на Жасмина Чернева. В настоящия момент той продължава музикалното си образование в НМА "Проф. Панчо Владигеров" при доц. д-р Атанас Кръстев. Носител е на награди от различни международни конкурси, посещава майсторски класове при проф. Денис Северин, Разван Сума, Александър Рам, Валентин Радуцио, Неманя Станкович и др. Участва в Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022 г., както и във фестивалите "Art Academy", Созопол, "CELLISSIMO" и др.

Божидар Лазаров

Фотограф: Викторио Нитов за Cantus Firmus

Божидар Лазаров (16 год.) започва да учи пиано на шестгодишна възраст в НМУ "Любомир Пипков" в класа на Марияна Шикова, а от 2022 г. продължава обучението си при проф. д-р Александър Василенко. Лауреат е на международни конкурси в България, Италия, Сърбия, С. Македония. През 2023 е активен участник в XII Международна лятна академия и фестивал "Anastasios Laimonis" - Poros (Гърция). През същата година изнася първия си солов рецитал. Лауреат е на стипендия "Лидия Кутева".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес