Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ALI, Цар Плъх, heptagram и Woomb: В разговор за независимата музика и има ли тя почва у нас

04 септември 2024, 14:33 часа • 1678 прочитания

Когато се заговори за независима музика, хората обикновено си представят плахи музиканти, които свирят някъде "скрити", без кой знае какъв творчески отзвук и с желание просто да си музицират тяхната си музика. А всъщност нещата са кардинално различни.

Независимата музика е ценна част от целия музикален бизнес, особено в България, защото именно там често се "раждат" талантливи групи и изпълнители, чиято цел не е комерсиален успех на всяка цена, а по-скоро възможност за авторско творчество, развитие и търсене на отличаващ се път. Затова и фестивали като REBEL REBEL, които насочват вниманието си именно към независимите артисти в България, са генератори на таланти.

Тазгодишното четвърто издание на REBEL REBEL ще се проведе на 6 и 7 септември в бар "Ментол" във Варна, а на фокус са четири български инди формации: Цар Плъх, ALI, heptagram и Woomb. Имената на някои от тях може би вече сте чували, други пък вероятно за първи път виждате. Но ви гарантирам - няма да е за последен. Защото са амбициозни, защото са талантливи и защото не се страхуват да бачкат здраво в името на музиката и искреното творчество.

Специално за Actualno.com представители на четирите групи споделиха своите мисли за вдъхновението, независимата сцена у нас и очакванията на българската публика. Прочетете какво имат да ви кажат, а след това взимайте билети и стягайте багажа за Варна.

Още: Dubioza Kolektiv: В България се чувстваме у дома (ВИДЕО)

-------------------------

Не за първи път ще се включите във фестивала за независими рок артисти REBEL REBEL. Много по-различни ли са ALI сега в сравнение с предишното ви участие?

Али Абдала/ALI: С всеки следващ концерт ние се развиваме с 10000% - свирим по-добре, по-технически грамотни сме, звукът ни е все по-добър, имаме повече самочувствие и сме все по-спокойни. Определено сме по-различни от първото ни участие на REBEL REBEL, но подхождаме със същия този невинен, леко детски ентусиазъм, така че нещата, които е важно да останат същите, са си същите.

Woomb, снимка: Projector Plus

Участието ви в REBEL REBEL през септември е един от многото ви концерти през годината. Как си обяснявате бързия ви успех и факта, че все повече хора искат да ви слушат на живо?

Христо Йорданов/Woomb: Не знаем дали можем да говорим за успех на този етап, тъй като по-скоро градим взаимно доверие със слушателите ни и се надяваме те да се разраснат. На концертите на Woomb се получава една естествена обмяна на енергии между нас и публиката, а това на свой ред привлича хора с близко светоусещане до нашето.

На фестивала ще видим съвсем млади групи, както и по-опитни проекти.

Коста Коларов/Цар Плъх: Да, Цар Плъх си е реално изцяло нов проект, опит да направим най-доброто, което можем.

Даниел Иванов от heptagram, снимка: Projector Plus

Проектът-ветеран пък може да се каже, че е heptagram. Как се промени музиката на heptagram от първия албум през 2007 г. до днес?

Даниел Иванов/heptagram: Основната промяна е, че вокалите през годините играят все по-важна роля в музиката. Когато започнах да продуцирам, музиката беше основно инструментална, но с всеки следващ албум пеенето започна да намира своето място в композициите. Това се дължи на факта, че когато започнах да записвам музика за този проект, бях на 17 и тепърва бях започнал професионално да изучавам певческа техника при вокалния педагог Катя Тенева. Друг много важен човек в израстването ми е Светлин Стайков, при когото изучавах китара, звукозапис и продуциране. През годините мога да кажа, че китарата повече работи в услуга на песента, за разлика от първите албуми, където китарата беше в центъра на композицията. Целта ми винаги е била да звуча като банда, а в студиото съм почти винаги сам.

Повечето хора не разбират много какво означава да си инди изпълнител. Всъщност какво представлява инди рок сцената в България?

Али Абдала/ALI: С две думи – това означава да си и мама, и тате, и баба, и дядо, и стринка, и т.н. на своето творчество. Абсолютно всичко, свързано с креативната и бизнес частта, го поемаме ние. А паралелно с това всичко, от което имаме нужда в маркетинговата, буукинг, комуникационната и медийната сфера, се поема от Дени от Projector Plus и екипа ѝ, които са и организатор на REBEL REBEL.

Още: Projector Plus представя: Лятото на група ALI (СНИМКИ)

Снимки: Projector Plus

Каква музика създава Цар Плъх? Усещате ли глад за независима музика у българската публика?

Коста Коларов/Цар Плъх: Музиката и изкуството сами си създават тенденциите. Хората са гладни за това, което вече го има. Ние се стремим да готвим това, което още го няма. Лично на мен ми се струва, че през последните 15-20 години алтернативната музика някак съвсем изчезна от радара на медиите и масовата публика, но вярвам, че тепърва наблюдаваме едно зараждане на ново поколение, което търси и създава нови и свежи неща. Времето и работата ще покажат.

ALI бунтува ли се срещу нещо и къде е мястото на бунта в правенето на музика?

Али Абдала/ALI: Рокендролът винаги е бил бунт – желание за свобода на личността във всяка една форма. За мен рокендролът е единствената сила, която може да пренесе едно цяло общество от един строй в друг, събаряйки стени, огради, живи плетове и мутробарокови зидове, без да му мигне окото. Правил го е до момента, ще го прави и в бъдеще. Рокендролът е сила, той не е просто музика. Той е свободата да ти писне и да извикаш. Той е революция и винаги ще го има под една или друга форма.

Още: Благо от Hayes & Y: В момента сме в абсолютния си пик на сцената

ALI, фотограф: Димитър Алексов

С какви думи може да се "облече" унасящото и "многоетажно" творчество на heptagram? И какво носи и какво отнема мултиинструментализмът?

Даниел Иванов/heptagram: Музиката на heptagram може да се "облече" в думи като сън или космос, защото музиката като цяло е нещо необятно и магическо. А що се отнася до мултиинструментализма - определено дава богатство от изразни средства и цялостен подход в писането на музика, както и улеснява комуникацията с други музиканти. С годините обаче става по-трудно да слушаш музика, без да анализираш в детайл отделните ѝ елементи. Много е важно да можеш да се поставиш в ролята на слушател, който чува песента за пръв път. Така според мен се взимат най-добрите композиционни решения, а мултиинструментализмът понякога замъглява цялостната картина.

Още: Новото предаване за алтернативна музика ZVUK вече е тук!

Как Woomb успява да "дресира" различните си таланти? Откъде черпите вдъхновение - от друга музика или си позволявате да прекрачвате в територията на други изкуства?

Христо Йорданов/Woomb: Като че ли не е точно дресировка, а - отглеждане. За мен всякаква форма на креативно търсене се нуждае от пространство, време и грижа. Като всяка практика. Това задвижва колелата и всичко останало като резултат е естествен процес.

Напоследък избягваме да търсим референции в друга музика. И двамата с Георги Линев сме киномани, презареждаме през пътувания, вечери, дълги разговори. Ленърд Коен беше казал, че "поезията е пепелта на живота". Мисля, че ако човек търси вдъхновение само в чуждото изкуство, работата му бързо става имитативна.

Интервю на Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес