Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затишие пред буря, но и брутални рекорди: "Бегачите" през юли 2024 г. (ОБЗОР)

01 август 2024, 07:00 часа • 2059 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Месец юли се оказа необичайно тих за света на бягането. Това може да се разглежда като затишие пред буря, тъй като в началото на август ще се проведат бяганията на средни и дълги разстояния на Олимпийските игри в Париж. Въпреки това месецът предложи брутални рекорди на една от най-конкурентните дисциплини - 1500 метра.

Якоб Ингебригтсен доближи световния рекорд на 1500 метра

Норвежецът Якоб Ингебригтсен направи феноменално бягане в коронната си дисциплина на Диамантената лига в Монако, като слезе под 3:27 минути. Той записа резултат 3:26.73 мин., с което постави нов европейски рекорд на 1500 метра. Ингебригтсен се доближи на 73 стотни от световния рекорд на Хичам Ел Гаруж - и нищо чудно скоро да го подобри.

Якоб Ингебригтсен

Има ли кой да спре Якоб на Олимпийските игри?

Сега обаче на дневен ред пред Ингебригтсен са Олимпийските игри, където той ще иска да защити олимпийската си титла на 1500 метра, както и да спечели златото на 5000 м. В Париж Якоб Ингебригтсен ще опита да развенчае един мит - че за да спечелиш, трябва да стоиш отзад. Кои са конкурентите на Ингебригтсен и кога е състезанието на 1500 метра, четете в линка по-горе.

Фейт Кипйегон подобри световния си рекорд при жените

Рекорд на 1500 метра бе поставен и при жените - при това световен. Фейт Кипйегон от Кения подобри собствения си световен рекорд на дистанцията, финиширайки за 3:49.04 мин. на Диамантената лига в Париж. Това е със седем стотни по-бързо от предходното най-добро постижение на кенийката. Подобно на Якоб, Кипйегон също ще опита да спечели златен дубъл на 1500 и 5000 метра в Париж.

Фейт Кипйегон

Извън рекордите на Ингебригтсен и Кипйегон, повечето атлети в средните и дългите бягания насочиха вниманието си към Олимпийските игри. Сред тях бе британецът Джош Кър, който победи Ингебригтсен на 1500 метра на Световното първенство през 2023-а. Кър не пожела да се състезава с Якоб на други състезания преди Париж 2024, освен на състезание на 1 миля в САЩ през май, където успя да победи норвежеца.

България без атлети в средните и дългите бягания на Олимпийските игри

България за съжаление няма да има свои представители в средните и дългите бягания на Олимпийските игри. Милица Мирчева бе най-близо до олимпийска квота - в маратона, но в последните месеци контузия ѝ попречи на тренировъчния процес и резултатите.

Милица Мирчева

Християн Стоянов ще атакува олимпийското злато на Параолимпийските игри

Все пак България ще има свой представител в средните бягания на Параолимпийските игри - чрез Християн Стоянов, който стана втори в света по-рано през годината. В Париж той ще опита да спечели олимпийското злато, след като в Токио се задоволи със сребърен медал. Финалът на Християн на 1500 м в Париж е на 31 август в 11:58 ч българско време.

Християн Стоянов

През юли се проведе и Националният шампионат за юноши и девойки под 20 г. Отборът на "Евър Варна" доминира на 1500 метра при юношите, като окупира тройката. Руслан Янев, който още не е навършил 18 години, даде отличен резултат от 3:56.80 мин. На 5000 метра пък трима състезатели слязоха под 16 минути, като победител стана Павел Здравков с резултат 15:31.68 мин. (пълни резултати).

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Боян Иванджиков защити титлата си на Купа България навръх 70 години ориентиране у нас

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес