Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо демонизирането трябва да спре: Историята на Юлия Ефимова

12 август 2016, 13:23 часа • 6648 прочитания

На американците вероятно им харесва да настройват целия свят срещу руската плувкиня Юлия Ефимова. Вероятно им харесва да й размахват пръсти, да й плискат вода в лицето, да не я поздравяват, и всеки път, когато тя се появи на олимпийския басейн, публиката да я освирква.

Американците обаче трябва да престанат да опростяват ситуацията с допинга и да манипулират публичното говорене.

Олимпийската шампионка Лили Кинг е лицето на кампанията срещу Ефимова. Кинг е 19-годишна и е разбираемо, че тя и съотборничките й виждат света в черно и бяло. Историята на Ефимова обаче е пълна с нюанси, пише Вашингтон поуст.

Като за начало, Юлия Ефимова не живее и не тренира в Русия. Представата, че тя е продукт на безскрупулната съветска машина за напомпване на атлетите със забранени вещества е погрешна.

24-годишната Ефимова живее в Лос Анджелис и работи с треньора си Дейв Сало от 19-годишна. Родена е в раздираната от война чеченска столица Грозни и израства в руския плувен клуб на Владивосток. През 2011 г. обаче треньорът й изразява опасения, че тя ще бъде уморена и прекършена от месомелачката на руската програма и моли Сало да я поеме.



Ефимова два пъти е престъпвала антидопинговите правила. Нека обаче им обърнем по-голямо внимание.

Един ден през 2013 г. тя влиза в местен магазин за хранителни добавки, витамини и спортни медикаменти в Лос Анджелис и си купува хранителни добавки. Английският й бил лош и не прочела съдържанието на опаковките, което сочело наличие на забранения хормон DHEA. Ефимова е наказана със спиране на състезателни права за 2 години, но заради липсата на умисъл наказанието й е намалено на 16 месеца.

Никой американец не би направил такова нещо, нали? От NBC обаче припомниха случая с Джесика Харди, която изтърпя наказание за приемане на замърсена добавка през 2008 г., но на Игрите в Лондон през 2012 г. спечели два медала. Но никой не плискаше вода в лицето на Харди и не отказваше да й стисне ръката.

Ефимова обаче е демонизирана като системно взимаща допинг заради второто си прегрешение - положителен резултат за мелдоний през март тази година - в разгара на скандала с допинг програмата на Русия, подкрепяна от държавата.

Мелдоният беше широко използван от източноевропейските спортисти. От януари 2016 г. той беше вкаран в забранителния списък. Ефимова обясни, че го е спряла мигновено, но през март е дала положителна проба, защото веществото остава в човешкия организъм в продължение на няколко месеца. Това беше потвърдено и от фирмата-производител в Латвия.

Подобен беше казусът и с българската скачачка Габриела Петрова. Аргументите и на Ефимова, и на Петрова, бяха приети и двете запазиха състезателните си права.

Руската плувкиня, сребърна медалистка от Рио във вече две дисциплини, опита да обясни позицията си на пресконференцията след първото състезание, където Лили Кинг отказваше да я погледне.



"Веднъж направих грешка и бях наказана за 16 месеца. Но вторият път - това не е моя грешка. Не знам защо трябва да го обяснявам на всички. Ако утре забранят например киселото мляко или никотина, и ти ги спреш моментално, но те остават в тялото 6 месеца, а след два има допинг тест и той излезе положителен, твоя ли е вината?", попита Ефимова.

"Аз, лично, естествено, съм против допинга. Никога не съм използвала допинг нарочно, но знам, че има много случаи, в които хора го правят, защото не знаят, защото са глупави или наивни. Винаги трябва да има втори шанс. Когато караш колата си и направиш нарушение, получаваш глоба. Не ти взимат книжката доживот", допълни тя.

Кампанията срещу нея от страна на САЩ излиза извън рамките на борбата срещу спонсорирания от държавата допинг. Защото си струва да бъде попитана Лили Кинг дали американските атлети не използват хранителни добавки и вещества, които са извън забранителния списък. И дали се е замисляла какво му е на човек, роден в Грозни през 1992 г. и стигнал дотук.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес