Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради скандала в бокса: Министерството на спорта се притеснява за принципите на олимпизма

02 август 2024, 17:49 часа • 2120 прочитания

Министерството на младежта и спорта (ММС) излезе с официална позиция относно правилата за допускане на състезатели в женския боксов турнир на Олимпийските игри в Париж. От ММС подчертават, че "принципите на олимпизма за чиста и честна игра не бива и не трябва да бъдат потъпквани".

България е засегната от боксовия скандал в Париж

Според министерството регламентът създава условия за конфликти, на каквито вече сме свидетели, а това е предпоставка за съмнения и контестации, което е недопустимо по време на най-големия и чист спортен форум, датиращ от древността. "С класирането си на четвъртфинал в категория до 57 кг българката Светлана Станева ще срещне именно Ю Тин-Лин (Тайван), която е една от двете състезателки, за чиято полова принадлежност голяма част от спортния свят изразява съмнения", пишат от ММС, визирайки Имане Хелиф и Ю Тин-Лин, които не бяха допуснати на Световното първенство по бокс през миналата година, тъй като не издъpжаха теста за принадлежност към своя пол.

ОЩЕ: Странният случай с Имане Хелиф и "боксьорките-мъже"

Светлана Каменова

Противоречиви факти за боксовата драма на Олимпийските игри

Впоследствие обаче така и не стана ясно какъв точно тест, проведен от Световната боксова организация, са преминали двете състезателки. Според Международния олимпийски комитет алжирката и тайванка отговарят на изискванията за участие в боксовия турнир в Париж.

От Министерството са категорични, че принципите на олимпизма за чиста и честна игра, за уважение, солидарност и взаимопомощ не бива и не трябва да бъдат потъпквани в нито един спорт. "С оглед на гореизложеното, ММС изразява надежда, че боксовият турнир ще премине без инциденти и при спазване на принципите на олимпизма", завършват от Министерството на младежта и спорта.

ОЩЕ: Българската следа: Скандалните жени, набедени за мъже, от Париж 2024 почват с бокса в България

ММС: Принципите на олимпизма за чиста и честна игра не бива и не трябва да бъдат потъпквани Министерството на младежта...

Публикувахте от Министерство на младежта и спорта в Петък, 2 август 2024 г.
Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес