Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки МОК: Наказанието за руските и беларуските скиори бе удължено

25 май 2023, 13:10 часа • 1331 прочитания

Спортисти от Русия и Беларус няма да имат право да участват в международни състезания, организирани от Международната ски федерация (ФИС), обявиха от организацията. Решението е в разрез с препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК), който иска руснаците и беларусите да се включат в надпреварите под неутрален флаг, при положение, че не подкрепят войната в Украйна.

Някои спортове се вслушаха в апела, но от ФИС не проявиха милост.  "Актуалната политика на ФИС, която не позволява участието на спортисти от Русия и Беларус в състезанията, ще остане в сила до следващо нареждане", заявиха на съвета на федерацията, цитирани от "Ройтерс". ОЩЕ: Бах: Президентът Радев подкрепя участието на спортисти от всички страни на Олимпиадата

"Доволни сме, че ФИС запази позицията си и не иска Русия и Беларус да участват в международни състезания", коментира президентът на норвежката ски федерация Тове Мое Дирхауг. Все още остава отворен обаче големият въпрос в света на спорта - дали Русия и Беларус ще участват на Олимпийските игри в Париж догодина.

Наскоро президентът на МОК Томас Бах заяви, че е тесен контакт с федерациите по различни видове спортове и полага всички усилия за допускане на руските и беларуски състезатели до международните надпревари.

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес