Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велико! Семен Новиков е на финал - ще се бори за олимпийското злато в Париж

07 август 2024, 20:22 часа • 2280 прочитания

България има своя финалист в мъжката борба на Олимпийските игри в Париж! Семен Новиков успя да се класира за финала в кат. до 87 кг класически стил, след като победи унгареца Давид Лосонци с 3:1 точки в 1/2-финална среща на олимпийския тепих във френската столица.

Семен Новиков осигури втори медал за България от Париж 2024

Новиков изостана в средата на първата част, след като бе наказан за пасивност и бе поставен в партер. Натурализираният украинец обаче не позволи на опонента си да го обърне. Малко след това и Лосонци получи наказание за пасивност, а Новиков спечели техническа точка.

Семен Новиков - Давид Лосонци

Натурализираният украинец победи световния шампион Лосонци

Семен Новиков показа отлична защита срещу световния шампион - и успя да запази равенство в точките. 15 секунди преди края Новиков успя да изтласка Лосонци от тепиха и спечели една точка. В заключителните секунди унгарецът хвърли всички сили, за да обърне мача, но не успя.

Давид Лосонци успя да избута Новиков извън ринга, но българският национал бе на колене и съдията не отсъди точка за него. След обжалване от унгарския щаб ситуацията бе преразгледана, но само за да се потвърди решението на съдията.

Семен Новиков

Кога е финалът на Семен Новиков в Париж?

Това донесе още една точка на Новиков, за да спечели с 3:1 точки. Така той се класира за големия финал срещу иранеца Алиреза Мохмади, като схватката е предвидена за четвъртък вечер (8 август) от 21:30 часа българско време.

Новиков гарантира втори олимпийски медал за България от Париж 2024. Първият медал осигури Хавиер Ибанес, който се класира за 1/2-финалите в боксовия турнир. Неговата среща също ще се състои утре вечер - от 22:46 часа българско време.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес