Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникална драма на масовия старт при биатлонистите

18 февруари 2014, 14:54 часа • 10371 прочитания

Норвежкият биатлонист Емил Хегле Свендсен триумфира в масовия старт в Сочи и стана трикратен олимпийски шампион. Скандинавецът не допусна нито една грешка в четирите стрелби и спря хронометрите на 42 минути и 29,1 секунди.

Французинът Мартен Фуркад допусна една грешка на рубежа, но финишира със същото време. Свендсен вече ликуваше с вдигнати ръце, когато Фуркад почти се изравни с него, протегна ската си и в крайна сметка се наложи фотофиниш. След 20 минути разискване победата бе присъдена на Свендсен. Трети стана чехът Ондржей Моравец (+13,8 секунди; 0 грешки). Свендсен досега имаше два златни медала от Ванкувър 2010.

След края на състезанието норвежецът доста смело каза, че е бил сигурен в победата си и е нямало начин Фуркад да му вземе златния медал. "Може би някой е останал с впечатление, че мога да загубя златото, но аз контролирах ситуацията, усещах къде се намира Мартен. В последните 100 метра знаех, че ще получа златния медал, държах всичко под контрол", каза Свендсен. Той допълни, че французинът много достойно се е примирил със загубата. "Мартен е отлично момче, много точно и честно. Когато той губи, се държи добре. Аз лично преживявам такива ситуации различно, ставам зъл. Той е изключителен спортсмен, един от най-уважаваните от мен", сподели Свендсен, цитиран от БГНЕС.

Биатлонът традиционно се превърна в един от най-интересните спортове на олимпиадата. Припомняме, че една от големите звезди в Сочи е Дария Домрачова (Беларус), която взе три олимпийски титли - в преследването, масовия старт и индивидуално.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес