Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южноафриканската борба отново на картата на олимпийските игри

25 юни 2024, 21:32 часа • 679 прочитания

Състезателят по борба на Райдър Юнивърсити (САЩ) Стейн де Ланж сбъдна олимпийската си мечта, като се превърна в първия борец от 16 години насам, който ще представлява Република Южна Африка на олимпийски игри. Малко след като притисна опонента си на тепиха в Александрия (Египет), той нададе възторжен вик, с който изрази радостта си от победата и от завоюваната квота за Париж 2024.

Едно малко момче от Африка и олимпийската му мечта

Де Ланж започва кариерата си от малък клуб в Бушвелд, Южна Африка още на 5-годишна възраст. Състезателят често участва дори и в по-тежки категории от своята. Той се подвизава до 92 килограма, за да може да сбъдне мечтата за участие на Олимпийските игри в Париж.

ОЩЕ: Българка (засега) изгаря за Париж 2024 заради допинг проби

„Голямата ми цел винаги е била да отида на олимпиада, но я чувствах като нещо абстрактно, хипотетично. Едва преди няколко години си казах, че може би е възможно, че е постижима цел“, сподели Де Ланж.

Дните до Париж

Борецът ще направи олимпийския си дебют след отличното си представяне на втората континентална квалификация за Париж 2024, която се проведе в Александрия, Египет. Той победи Мохамед Саадауи от Тунис, което му осигури билета за Париж. „Аз съм първият южноафриканец, който ще участва на олимпиада от 16 години насам. Това е нещо много голямо“, изрази радостта си южноафриканецът.

Звездата по борба на Южна Африка

Стейн е второкурсник в университета Райдър, като се състезава за клуба по борба там. Победата в квалификациите за Олимпиадата не е първият му успех. Той участва и на Световното първенство по борба в Белград, Сърбия, което се проведе през септември миналата година. Освен това си завоюва сребърен медал на Игрите на Британската общност през 2022-ра година и бронзов от Световното първенство за юноши през 2021 година. Младият олимпиец е и двукратен златен медалист от първенствата в Африка.

„Ще бъде грандиозна изживяване. Да получиш възможност да почувстваш такава атмосфера, е неописуемо. Горд съм да представлявам страната си на толкова голяма сцена“, завърши борецът пред журналисти на университетския вестник на Райдър.

ОЩЕ: Кои са спортовете, които ще гледаме на Олимпийските игри в Париж?

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес