Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триумф и в щангите! Божидар Андреев завоюва пети медал за България от Олимпийските игри

08 август 2024, 22:56 часа • 12359 прочитания

Българският щангист Божидар Андреев донесе пети медал на страната ни от Олимпийските игри в Париж, след като спечели бронзово отличие в кат. до 73 кг на турнира по вдигане на тежести. Андреев събра 344 кг в двубоя, за да спечели първия си олимпийски медал.

Божидар Андреев спечели олимпийски бронз в щангите

Андреев не сбърка нито един от шестте си опита. Той записа 154 кг в изхвърлянето и 190 кг в изтласкването. Олимпийската титла спечели индонезиецът Ризки Джунианся с двубой от 354 кг, който направи и олимпийски рекорд в изтласкването със 199 кг.

Божидар Андреев

Среброто пък остана за тайландеца Верапон Вичума, който събра 346 кг. След състезанието треньорът на Божидар - Пламен Братойчев, заяви, че е било изключително трудно да се направят сметки как се движат другите състезатели, но смята, че Андреев се е доближил до максимума си.

В петък предстои участието и на последния българин в щангите - Карлос Насар, който е абсолютен фаворит за олимпийската титла в кат. до 89 кг. Иначе по-рано през деня Семен Новиков спечели олимпийско злато в борбата, а Кимия Ализаде се добра до бронз в таекуондото. Гарантирани медали имат и Магомед Рамазанов и Хавиер Ибанес.

Повече за българското участие в Париж четете в спортната секция на Actualno.com!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес