Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Треньорът на националния отбор по гимнастика Атанас Тодоров: Трябва да бъдем безгрешни

20 май 2014, 15:45 часа • 17608 прочитания

Мъжкият национален отбор на България ще започне своето участие на европейското първенство по спортна гимнастика в четвъртък, 22 май, в квалификационния кръг на състезанията. По различни въпроси говори старши треньорът на мъжете Атанас Тодоров.

- Какво е състоянието и какви са целите на отбра?

- Доволен съм от жребия. Играем във втори поток, между 14 и 16.15 часа в четвъртък, заедно с представителите на Латвия, Полша, Литва, Грузия, Израел, Белгия, Хърватия, Кипър, Турция и Гърция. Започваме с игра на успоредка и завършваме с прескок.

- Форматът 5-3-3 (петима в отбора, трима играят на всеки уред и трите резултата се зачитат) се счита за хазартен за гимнастиците. Така ли е и за треньорите им?

- Да, точно така. Това е един много сложен пъзел. Ние останахме без контузените Велислав Вълчев и Ярослав Вовк и положението на отбора се влоши. Бях принуден да реша състава и в последния момент Христос Маринов, за жалост, трябваше да отпадне, защото той е много добър на халки, но при създалата се ситуация ни бяха необходими гимнастици, които могат да покрият повече уреди.

- Отговорността е много голяма, защото трябва да спечелим квота за България за участие в първите европейски игри в Баку догодина. Това значи, че трябва да завършим квалификациите в четвъртък сред най-добрите 24 отбора.

- Ние залагаме на по-прости, но чисто изиграни комбинации. Значението на това състезание не ни позволява да експериментираме с висока трудност. Изключително трудно ми беше да направя избора на състава. Знам, че доста хора не са съгласни с него, особено като имаме предвид класата на Христос Маринов на халки, но в случая нашата първа задача остава постижението на отбора като цяло, а не индивидуалния успех.

- Това европейско първенство е доказателство за това колко сложна е ролята на треньора. Като че ли се решава ребус, но с живи хора и когато нямаш достатъчно състезатели става изключително трудно...

- Точно така е. За съжаление, в такава ситуация трябва да се пренебрегнат емоции и чувства. Важното е да постигнем желания краен резултат

- Какъв е съставът и кой гимнастик на какъв уред ще играе?

- Единственият гимнастик, който ще играе пълен многобой е Йордан Александров. Александър Батинков ще играе на 5 уреда, без кон с гривни. Велико Тушев ще се състезава на кон с гривни и халки; Александър Марков на кон с гривни и висилка и Мартин Ангелов - на земна гимнастика, прескок и успоредка

- На кои уреди можем да очакваме нашият отбор да постигне най-добър резултат?

- На прескок. Тук Мартин Ангелов има силна програма, както и Батинков. Искаме добро представяне и на кон с гривни, където Велико Тушев вече направи впечатление с много хубаво и чисто изпълнено съчетание в големи международни състезания. И Александър Марков и Йордан Александров също имат добри програми на този уред. От тях се иска само да играят без грешка. Що се отнася до земната гимнастика, тук залагаме на Александър Батинков.

- Какво да очакваме от големите сили в гимнастиката на това Европейско първенство и защо хората трябва да дойдат в "Арена Армеец" и да ги видят?

- Най-добрите гимнастици в света са тук. Почти във всеки отбор има олимпийски, световен или европейски медалисти. Руснаците Алблязин, Баландин и Белявски, англичаните - всички са изключителни гимнастици начело с Уитлок и Първис, германците с Хамбюхен и Нгуен, унгарецът Берки на кон с гривни, словенецът Митя Петковсек, който е и най-възрастният гимнастик на първенството (37 години), но все още претендент за медал на успоредка, разбира се и олимпийският, световен и европейски шампион Епке Зондерланд от Холандия и още много други. Заслужава си човек да дойде в залата и да се наслади на гимнастика от много висока класа.

- Имате ли вече впечатления как се развива гимнастиката в международен план?

- Намерих малко време да изгледам част от тренировките на най-добрите отбори и видях, че се работи изключително сериозно и по системата, по която работихме и ние преди години. Виждам изключително добра и методична работа. За жалост сега трябва да се върнем на изходна позиция, да започнем да градим наново, да се трудим много упорито и да бъдем търпеливи да дочакаме нови успехи.

Sportal

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес