Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят 35 фенове на Бешикташ заради опит за сваляне на правителството

16 декември 2014, 16:19 часа • 54448 прочитания

Днес в Истанбул започна дело срещу 35 футболни фенове, които са обвинени в опит за сваляне на турското правителство. Това се случи по време на масовите протести през 2013 година, предаде AFP.

Прокуратурата, която обвинява поддръжниците на отбора „Бешикташ” в организиране на „престъпна банда” в опит за извършването „държавен преврат”, иска за обвиняемите да бъдат осъдени на доживотен затвор. Това става ясно от информацията на агенция "Фокус".

Десетки поддръжници на отбора се събраха през Наказателния съд в Истанбул преди началото на делото. Те скандираха футболни лозунги в подкрепа на обвинените, които са членове на фен клуба на Бешикташ.

Прокуратурата обвини всички 35 заподозрени в опит да извършат преврат за свалянето на правителството на тогавашния премиер Ердоган по време на антиправителствените протести през 2013 г. Правозащитни организации смятат, че обвиненията са абсурдни и базирани на тенденциозни доказателства, като прихванати телефонни разговори и текстови съобщения, в които почти няма критики срещу кабинета, информира БГНЕС. 

"Обвинението срещу феновете на "Бешикташ", че са врагове на държавата, защото са участвали в публичен протест, е абсурдна пародия. Прокуратурата няма доказателства по обвиненията в опит за преврат и въобще не трябваше да се стига до съд". Това казва Ема Синклер-Уеб, анализатор на Турция в Human Rights Watch.

Прокурорите поискаха доживотни присъди за обвиняемите, които в момента не са в ареста.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес