Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световният боксов шампион Усик ще се кандидатира за президент на Украйна (ВИДЕО)

14 юли 2023, 12:20 часа • 6577 прочитания

Световният шампион по бокс в тежка категория Олександър Усик обяви намеренията си в бъдеще да се кандидатира за президент на Украйна.

„Когато отново стана абсолютен шампион, ще вляза в листите за президент“, заяви роденият в Симферопол 36-годишен боксьор. „Зеленски трябва да е спокоен, защото той има власт“, добави той, цитиран от "Insider UA".

Усик е бивш абсолютен шампион в полутежка категория и настоящ шампион в тежка категория, притежаващ 4 от петте пояса. Той е олимпийски шампион от Лондон 2012 в полутежка категория, световен (2011) и европейски шампион (2008).

Усик ще защитава поясите си срещу британеца Даниел Дюбоа на 26 август във Вроцлав, Полша.

Следващите президентски избори в раздираната от война Украйна трябва да се проведат през март 2024 г. Но те може и да не се случат - Володимир Зеленски подчерта, че вот може да се проведе само в мирно време.

Никой не може да предвиди момента на края на войната, но това не пречи на украинските политици да трупат предизборен рейтинг, пише местното издание "Фраза". И допълва, че най-острата конфронтация в украинската политика в момента е конфликтът между президента Володимир Зеленски и кмета на Киев Виталий Кличко. Несъмнено последният има президентски амбиции. Самият Кличко говори за политически натиск върху градските власти и върху него лично, като намекна, че той се осъществява от "централното правителство".

ОЩЕ: Виталий Кличко се оплака от натиск от украинското правителство

Ръководителят на Киев свързва тези действия с желанието да се свали рейтингът му сред киевчани.

Елементите на вътрешнопартийната борба, които бяха забравени за известно време през 2022 г., сега отново са в действие.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес