Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спортът през 2016 година - по света и у нас

30 декември 2016, 19:00 часа • 1948 прочитания

2016 година беше благосклонна към феновете на спорта, които станаха свидетели на няколко големи международни форума. Европейското първенство по футбол и Олимпиадата в Рио де Жанейро бяха гвоздеят в програмата дори и за тези, които не следят редовно света на спорта. За съжаление, но и напълно заслужено от Евро 2016 липсваше българският национален отбор и родните фенове трябваше да си изберат друг фаворит, за който да стискат палци. На Олимпиадата в Рио имахме своите представители, които ни зарадваха с три медала.

Олимпиадата в Рио де Жанейро

51 спортисти представиха България на лятната Олимпиада в Рио. На Игрите България взе един сребърен медал и два бронзови, оставайки 65-та в крайното класиране. Отличията бяха спечелени от Мирела Демирева (висок скок), Елица Янкова (борба) и ансамбъла по художествена гимнастика. Това беше най-слабото представяне на страната ни на олимпийски игри, с изключение на Лондон 2012. Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели бронзовите медали на игрите в Рио.

Момичетата на Ина Ананиева изпълниха отлично двете си композиции във финала и стигнаха до третото място в многобоя. Те спечелиха своя мечтан олимпийски медал и през ноември месец направиха своя бенефис в зала "Арена Армеец", където българската публика ги изпрати с аплодисменти след посдния им танц. Изключително емоцианален бе и моментът,в който "златното" момиче Цвети Стоянова се показа за първи път след инцидента, в който едва не загуби живота си. Момичетата и треньорът им Ина Ананиева се оттеглиха след редица спортни успехи, донесли гордост на страната ни.

Вторият медал за България от Олимпиадата в Рио, този път сребърен, беше завоюван от Мирела Демирева в скока на височина. На финала Мирела успя безпроблемно да преодолее височина от 197 см. Така, 20 години след титлата на Стефка Костадинова, отново имаме отличие в тази дисциплина. Очаквано Мирела беше избрана и за Спортист на 2016 година.

Първият извоюван медал за България в Рио беше за младата състезателка по борба Елица Янкова. Тя спечели бронза в категория до 48 кг. 21-годишната дебютантка взе трудна победа над аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес със 7 на 6 точки. Янкова съумя да задържи крехкия си аванс до изтичането на последната секунда и се представи повече от достойно. Този успех и донесе второто място в класацията "Спортист на годината на България".

Европейско първенство по футбол 2016

Евро 2016 със сигурност поднесе доста изненади, включително и с новия носител на европейското отличие – Португалия. Макар и с голямата звезда Кристиано Роналдо в състава си, малцина слагаха португалците сред фаворитите, които можеха да триумфират. "Селесао" не започна турнира по най-добрия начин, дори напротив. Измъкнаха се в последния момент и излязоха от групата, без да запишат нито една победа. Роналдо и компания победиха в редовното време чак в полуфинала, на който отстраниха Уелс. На осминафиналите и на четвъртфинала отстраниха Хърватия и Полша, но след продължения.

Другата голяма изненада на този форум беше отборът на Исландия. С играта си, подкрепата на феновете им и борбеността им исландците спечелиха симпатии по цял свят. Английският национален отбор записа поредното си срамно представяне на европейски първенства и стана жертва точно на дебютанта Исландия на осминафиналите. "Викингите" спечелиха по крайно сензационен начин с 2:1 над считаните за суперфаворити англичани - при това с обрат, което беше една от най-големите изненади изобщо на еврофиналите. На четвъртфинала исландците отпаднаха от финалиста Франция.

Друго нещо, с което ще се запомни Евро 2016, е и с футболните фенове, които няколко пъти тестваха френската полиция. Английски и руски фенове си спретнаха бой на „Стад Велодром”, а англичаните не пропуснаха да вилнеят и по улиците преди срещата. Преди срещата между Полша и Северна Ирландия феновете също показаха, че не отстъпват по този показател.

Мач на Кубрат Пулев в България

Кобрата донесе радост на феновете на бокса и спорта у нас. Най-добрият български боксьор победи пред българската публика в "Арена Армеец" Самюел Питър, известен с прозвището "Нигерийския кошмар". Пулев постигна страхотна победа след само 3 рунда над Питър в първия си професионален мач в България пред екзалтирани 12 хиляди души в софийската зала. Така Кобрата не само спечели очаквано междуконтиненталната титла на Световния боксов съвет, но и стана претендент номер 1 на Международната боксова федерация за шампионския пояс на Антъни Джошуа.

След това последваха и още добри новини както за боксьора, така и за феновете. Победителят от двубоя между Антъни Джошуа и Владимир Кличко ще трябва да се изправи срещу Кубрат Пулев. Това съобщиха собствениците на промоутърската компания "Зауерланд" Кале и Нисе, използвайки общия си профил в социалната мрежа Twitter. Сблъсъкът между Джошуа и Кличко ще се проведе на 29 април на легендарния стадион "Уембли" в Лондон, като победителят е длъжен да излезе на ринга срещу Кобрата още в следващия си мач. През април и Кубрат ще има още един мач в България, който ще е генерална репетиция за мача срещу Кличко/Джошуа.

Лудогорец

Българският шампион продължава да пише своята история и да трупа добри резултати. След като за втори път влезе в групите на Шампионска лига, този път успя и да излезе, и да си осигури участие в Европа и през пролетта. В Шампионска лига Лудогорец попадна в една група с Арсенал, ПСЖ и Базел. Разградчани сензационно взеха точка от френския шампион в Париж, завършвайки 2:2, а както още в началото бяха очакванията се бореха с Базел за третото място, гарантиращо място в Лига Европа.

Лудогорец вкара гол на Базел в Швейцария, а тук двата тима завършиха 0:0. С общо три спечелени точки, съставът на Георги Дерменджиев си осигури мачове и напролет в Европа. Там жребият отреди на Лудогорец да се изправи срещу датския ФК Копенхаген в битка за място на осминафиналите. В българската Първа лига "орлите" отново доминирата и заемат първо място във временното класиране. 

Неволите в Левски, ЦСКА и Първа лига

Елитният ни футбол рядко ни радва откъм събития на терена, но това пък не означава, че е толкова скучно. Още с началото на годината на БФС им се наложи да помислят как точно да изхвърлят отбора на Литекс от "А" група, след като отборът напусна терена в мача срещу Левски. Измислиха го. Първенството се доигра без ловчанлии. После от БФС пак мислиха и измислиха нов формат на елита ни – Първа лига. В него върнаха отбор под името ЦСКА, който обаче е преименуваният отбор на Литекс със сменено седалище, според документите в Търговския регистър.

На "Герена" все още липсва трофей, но събитията в никакъв случай не са скучни. През август пристигна така чаканият "фин" нов собственик Спас Русев, който обаче до този момент не е направил нищо за тима, а и преобладават слуховете за неговото напускане пред тези, че смята да гради качествен отбор и да развива клуба. Иво Тонев си тръгна, сръбският специалист Люпко Петрович дойде, показа отново класата си и изведе тима на първо място и си тръгна обиден, след като беше натирен по един доста некоректен начин. "Сините" ще зимуват на второ място с минимални шансове да вземат шампионската титла на „Герена”.

Григор Димитров


Още една година на разочарование за Григор Димитров. Няколко тенис издания определиха Григор сред най-големите разочарования в този спорт през 2016-а година.

Гришо започна ударно сезона с 1/4-финал в Бризбейн. Той последователно елиминира Жил Симон и Виктор Троицки, за да стигне до мач срещу големия Роджър Федерер. Макар да игра сърцато, българинът отстъпи в три сета пред швейцарския Маестро след 4:6 7:6(4) 4:6. Следващата спирка за родния тенисист беше Сидни. Там той достигна до финал. Във финала от надпреварата хасковлията трябваше да бие Виктор Троицки. Димитров взе безпроблемно първия сет с 6:2. След това последва срив и втората част бе загубена с лекота с 1:6 гейма. Титлата се реши в драматичен тайбрек в третия сет, в който Григор загуби.

След Australian Open, където загуби в оспорван четирисетов мач от Анди Мъри на осминафинал, българинът отпадна в първите кръгове на турнирите от сериите Мастърс 1000 в Мадрид и Рим, както и на втория турнир от Големия Шлем - "Ролан Гарос". На Олимпиадата Димитров отпадна още след първия си мач, който бе срещу Марин Чилич.

По време на турнира в Инстанбул пък станахме свидетели на непростойно поведени от страна на българина, след като Григор удря в земята ракетата и не успя да сдържи емоциите си. Димитров завърши под номер 17 в световната ранглиста.

И през тази година личният живот на Гришо бе сред най обсъжданите теми. Връзката му с поп звездата Никол Шерцингер бе радост за папараците. Преди да стане официална, връзката на Димитров и Шерцингер остана скрита в продължение на няколко месеца.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес