Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спортистите ще влизат в затвора за подкуп според новия НК

09 януари 2014, 14:22 часа • 15033 прочитания

Изцяло нов текст праща до 4 г. зад решетките “състезател”, който приеме подкуп, за да повлияе “върху резултата или върху развитието на състезание, администрирано от спортна организация, в която той участва”. Това е записано в промените от новия НК, който предстои да бтде гласуван до края на годината.

В момента законът преследва съдиите, но не и активните спортисти. Така дори да се докаже, че футболисти например участват в уреждане на мачове, те не могат да бъдат изправени пред съда, както се случи наскоро с англичаните Райс Ноел и Джо Уули, които се признаха за виновни в уреждане на мачове в Австралия в полза на международен синдикат за залагане, осведомява "24 часа".

Според новата разпоредба, ако подкупният спортист не е бил осъждан, той може да се размине с условно наказание, но не и с лишаване от право да се състезава за известен период.

При особено тежките случаи санкцията скача на 6 г. Тя се отнася и до онези, които предлагат и дават подкупи на спортисти, за да манипулират състезания.

Целта на тези промени уж е да се прекрати уреждането на мачове и въобще на спортни прояви, но дали това ще даде резултат не е ясно.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес