Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал около рекорда на Русия във фигурното парзаляне - ще отнемат ли титлата им?

10 февруари 2022, 11:15 часа • 4142 прочитания

Голям скандал с руско участие се оформи на Зимните олимпийски игри в Пекин. Според информация на "Inside The Games" руският отбор по фигурно пързаляне, който спечели титлата в надпреварата, не получава медалите си заради хванат с допинг техен член.

Ситуацията се разиграва около 15-годишната Камила Валиева, която първа в историята направи четворен аксел на олимпийски игри именно в Пекин (ВИЖТЕ ВИДЕО С С РЕКОРДА ТУК).

Заради забранено вещество в организма на младата кънкьорка обаче се появиха спекулации, че отборът може да бъде лишен от титлата си и да бъде наказан според китайския правилник.

Руското издание "Чемпионат" обаче твърди, че съгласно правилата на Световния антидопингов кодекс спортист, който е под 16-годишна възраст към момента на нарушаването на антидопинговите правила, е "защитено лице" и не може да бъде официално идентифициран, ако е нарушил правилата.

На този фон руската фигуристка Камила Валиева се яви на тренировка в четвъртък, но скандалът се разраства:

"Като цяло, Камила Валиева е в безопасност! И с тази новина, Камила направи четворен тулуп точно пред мен. Добре, че всичко завърши така", написа журналистът Владислав Жуков, който е в китайската столица.

"Камила не е отстранена от участие в Игрите. Очакваме официално изявление от Международния олимпийски комитет. Относно връчването на медалите в отборния турнир, то датата също трябва да бъде определена от МОК", заяви пресаташето на ФФККР Олга Ермолина, цитирана от "Евроспорт".

Същевременно, говорителят на МОК Марк Адамс отказа да коментира скандала и да внесе яснота по казуса. 

Как се развива скандалът от Зимните олимпийски игри, може да проследите в сайта SportLive.bg!

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес