Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сани Жекова започна деня в сноубордкроса с добра квалификация

16 февруари 2014, 10:05 часа • 20400 прочитания

Най-голямата българска надежда за по-призово класиране на Зимната олимпиада в Сочи Александра Жекова се класира на 11-то място в квалификациите, на 3,68 секунди от победителката Ева Самкова. Така Сани влиза в първите 12 състезателки и няма да се спуска във втория манш от квалификациите.

За разлика от Ванкувър, когато квалификацията изискваше класиране по време, сега единственото, за което служеше първото пускане, беше да се разпределят по номера за четвъртфиналите всички състезателки.

Страхотно спускане направи чехкинята Ева Самкова, която показа, че неслучайно е сочена за фаворит за медалите. Самкова буквално отвя конкуренцията в това първо пускане. Тя се пусна под номер пет и записа време от 1:20,61 минути. На второ място завърши американската звезда Линдзи Джакобелис, която единствена се доближи до времето на Самкова – само на 79 стотни. Олимпийската шампионка от Ванкувър Маел Рикър финишира на 1,8 секунди след Самкова, на четвърто място. Трета е друга канадка - Доминик Малте.

Две тежки падания белязаха първото пускане в сноубордкроса. Още първата спускаща се, Хелене Олсен, не успя да завърши и определено стресна всички на пистата, а Жаклин Ернандес също не се справи, като сбърка при един от скоковете и падна много тежко. Наложи се лекарски екип да изнася сноубордистката, която се оплака от контузия в крака.

Четвъртфиналите при жените започват от 11:15 часа българско време, а там вече започва истинското шоу – спусканията рамо до рамо, по шест състезателки в гонка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес