Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският олимпийски комитет се жалва в Лозана, след като остана без финансиране

06 ноември 2023, 14:45 часа • 2349 прочитания

В понеделник олимпийската организация на Русия обжалва отстраняването си от Международния олимпийски комитет (МОК) пред Спортния арбитражен съд. Санкцията, наложена от МОК, остави Руския олимпийски комитет (РОК) без олимпийско финансиране, поради което руската организация потърси правата си по съдебен път.

Руският олимпийски комитет обжалва санкцията на МОК в Лозана

На 12 октомври МОК временно отстрани РОК заради нарушаване на териториалната цялост на членството на Украйна чрез признаване на незаконно анексирани територии. РОК е признал регионални организации от четири украински територии, анексирани след началото на руската инвазия през 2022 г.

Томас Бах

Какво иска Русия?

Спортният арбитражен съд съобщи, че Руският олимпийски комитет "иска оспорваното решение да бъде отменено и да бъде възстановен като национален олимпийски комитет, признат от МОК, ползващ се от всички права и прерогативи, предоставени от Олимпийската харта".

Спортният съд заяви, че арбитражното производство вече е започнало, като двете страни си разменят писмени становища, преди да бъде създаден арбитражен състав. "В момента не е възможно да се посочи времева рамка за издаване на решението", съобщават от съда в Лозана.

По-рано пък президентът Владимир Путин съзря расистка и етническа дискриминация от МОК срещу Русия.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес