Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено е: Без руснаци на парада за откриването на Олимпийските игри в Париж 2024

19 март 2024, 21:24 часа • 4747 прочитания

Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на руските и беларуски състезатели да участват в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024. Новината обяви Джеймс Маклауд - директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

Руснаците няма да участват на парада, но ще присъстват на церемонията

Към момента не е ясно дали ще има руснаци и беларуси на закриването на 11 август. Решението за това ще дойде на по-късен етап. "Руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но те ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите", разкри Маклауд.

ОЩЕ: Скандално: България рискува да остане без щангисти на Олимпийските игри в Париж?

Дните до Париж

Колко руснаци са се класирали за Париж 2024

Към днешна дата 12 спортисти с руски паспорти и 7 с беларуски са се класирали за Париж 2024. Максималният брой може да достигне до 55 руснаци и 28 беларуси. Медалите на състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри 2024.

Руснаците няма да подписват нищо за войната в Украйна

"Що се отнася до условията за участие на отделни неутрални спортисти, отговорът е прост - не, няма да искаме от спортистите да подпишат нещо в допълнение към това, което подписват всички останали. Както си спомняте, МОК промени условията за участие на Игрите през Париж, като молим всички да се съгласят с мирната мисия на Олимпийското движение на МОК. Това се отнася за всеки спортист, който отива на Игрите, и всяко акредитирано лице", каза Джеймс Маклауд.

ПРИПОМНЕТЕ СИ: Роден боксьор се сдоби с олимпийска квота и се прицели в златото в Париж

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес