Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пускат от затвора параолимпиеца, който застреля приятелката си преди 10 години (ВИДЕО)

24 ноември 2023, 15:41 часа • 5570 прочитания

Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус ще бъде освободен от затвора в началото на 2024 година. Това съобщиха властите в родината на лекоатлета - Южна Арфика. Писториус ще бъде освободен предсрочно като това трябва да стане факт на 5 януари.

Убийството на Рийва Стеенкамп

През 2017-та Оскар Писториус бе осъден на 13 години и 5 месеца зад решетките, след като бе признат за виновен за убийството на неговата приятелка Рийва Стеенкамп. Както е известно, през 2013-та, на Свети Валентин, той застреля манекенката в неговия дом в Претория. Трагичната спортна новина шокира света, като първоначално той отричаше всички обвинения.

Оскар Писториус Рийва Стеенкамп

Оскар Писториус обяви в съда, че е застрелял Стеенкамп, тъй като я е помислил за нападател, който се е промъкнал в дома му. Впоследствие се оказа, че манекенката е била в банята, когато параолимпиецът е произвел няколко изстрела със законно притежаван пистолет, които са се оказали фатални.

Писториус излежа половината наказание

Делото срещу Писториус се проточи няколко години, като през 2017-та той най-накрая бе осъден на 13 години и 5 месеца затвор за убийство по изключителна безразсъдност. Параолимпиецът излежа до момента половината от присъдата си, след което получи право за изслушване за условно предсрочно освобождаване. В крайна сметка комисията е решила да го освободи.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес