Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест заради новата зимна зала в "Младост" затваря бул. "Малинов"

14 октомври 2015, 17:15 часа • 9802 прочитания

Утре, 15 октомври, жители на квартал „Младост“ в столицата излизат на протест заради решение на Столична община да строи зала за зимни спортове „Айс Арена“ до блок 326. Протестът ще започне в 18:00 часа и ще е на кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул. „Ат. Москов“, при метростанция „Балан“.

Според организаторите на протеста решението е взето без да има обществено допитване, без да има Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и без да се спазва минималното отстояние на такъв спортен обект от жилищни сгради – поне половин километър. Протестиращите твърдят, че на мястото първоначално е предвидено изграждане на парк. Има и опасения, че използваните за бъдещата ледена пързалка химикали са силно токсични.

Според официален отговор на екоминистерството, в случая е необходимо да има ОВОС, за да се построи обекта. Административният съд в София обаче отхвърли гражданската жалба, същото направи и ВАС. Хората се оплакват, че столичният кмет Йорданка Фандъкова не е намерила време да говори с тях за проекта – единствено главният архитект Петър Диков е казал, че проектът не може да бъде спрян. По предварителна информация залата ще е с капацитет 2000 души, а ще има паркинг за само 100 автомобила.

Във Facebook има и официална страница на инициативата срещу строежа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес