Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша арестува руски хокеист, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

30 юни 2023, 13:52 часа • 1529 прочитания

Властите в Полша арестуваха руски хокеист, заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщи полското правителство. Името на хокеиста не се съобщава, но се знае, че той е пребивавал в Полша от 2021 година, като е професионален хокеист от първа дивизия. 

Руски хокеист участвал в шпионска мрежа

"На територията на Полша той е изпълнявал задачи на външното разузнаване, включително идентифициране на чувствителна инфраструктура в няколко воеводства (административни области - бел. ред.)", се казва още в изявлението на правителството, цитирано от АФП.

Руският гражданин е бил арестуван на 11 юни в Силезийското воеводство в Южна Полша, съобщи същият източник, без да посочи подробности относно хокейния отбор, в който е играл заподозреният.

Задача на шпионската мрежа - пропаганда срещу НАТО и полското правителство

Според Националната прокуратура, задържаният е 14-тото лице, арестувано в рамките на разследването на "шпионска мрежа, сътрудничеща на руските специални служби". Една от задачите на групите е била да "наблюдават железопътни маршрути" и да разпространяват "пропаганда срещу НАТО, Полша и политиката на полското правителство".

Русия недоволства от "русофобската позиция" на полските власти

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по този повод пред медиите, че руското посолство в Полша "ще направи запитване и ще получим по-подробна информация". Той изрази съжаление за "много, много трудната работа" на руската дипломатическа мисия във Варшава "поради русофобската позиция" на полските власти.

ОЩЕ: България промени позицията си за Русия - присъедини се към бойкота срещу руските спортисти

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес