Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Под прикритие" в допинга: Години наред в САЩ си затваряли очите за допингирани спортисти

08 август 2024, 11:12 часа • 1218 прочитания

Години наред Амираканската антидопингова агенция (USADA) си е затваряла очите за допингирани спортисти, разкрива агенция Reuters. Причината за това е любопитна: от USADA са използвали хванатите с допинг спортисти като тайни агенти, които да им снасят информация за други допинг измами в спорта.

Защо в САЩ не са наказвали доказано допингирани спортисти?

Заловените с допинг спортисти са работели "под прикритие" като информатори. В замяна те са останали несанкционирани от USADA и са продължавали да тренират и да се състезават. Разкритието на Reuters бе потвърдено и от Световната антидопингова агенция (WADA), която публично разкритикува държавната политика на САЩ.

USADA

USADA ползвала допингираните спортисти като агенти под прикритие

От WADA все пак признаха, че са запознати с тази практика - и не са изненадани от действията на Щатите. Действията на USADA са били извършени в периода 2011 - 2014 г., като няколко допингирани спортисти са били прикрити, за да станат информатори на американската антидопингова организация. 

В САЩ искат да продължат да ползват допингирани спортисти като информатори

От USADA дори настояват, че тактиката е необходима и допустима, като иска да продължи да я използва. От WADA обаче са категорични, че това е нарушение на антидопинговите правила - и допингирани състезатели не трябва да се допускт до състезания, където потенциално могат да спечелят парични награди и медали.

Позицията на WADA

"WADA е запозната с най-малко три случая, при които на спортисти, които са извършили сериозни нарушения на антидопинговите правила, е било позволено да продължат да се състезават с години, докато са действали като агенти под прикритие за USADA, без тя да уведоми WADA и без да има разпоредба, позволяваща подобно практика съгласно глобалния кодекс или собствените правила на USADA", се казва в изявление на световната антидопингова агенция.

ОЩЕ: Майкъл Фелпс призова за доживотно наказание за употреба на допинг

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес