Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина най-голямата легенда на бокса - Мохамед Али

04 юни 2016, 07:44 часа • 4589 прочитания

Най-големият боксьор в историята на този спорт Мохамед Али почина в болница във Финикс. Той беше приет в лечебното заведение късно снощи заради проблеми с дишането, предаде Daily Mail.

Али си отиде от този свят на 74 години. Новината е потвърдена пред NBC. Погребението на боксовата легенда ще е в Луисвил, Кентъки.

От 32 години насам Али беше диагностициран и страдаше от Паркинсон. През 2014 година на него му се наложи друг болничен престой заради инфекция на пикочните пътища. Той е трикратен шампион в тежка категория и то по времето на легенди като Джо Фрейзър и Джордж Форман. Али показва какво ще постигне в този спорт със златния си олимпийски медал от 1960 година в Рим. След като печели титлата, той скача във водите на река Охайо като знак на протест срещу сегрегацията и открития расизъм срещу цветнокожите по това време в САЩ. Приема името Мохамед Али заедно с исляма, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964 година. Едва на 22 години тогава той побеждава Сони Листън, но 3 години по-късно поясът му е отнет, след като отказва да се присъедини към армията и да участва във войната във Виетнам. На Али е забранено да се боксира до 1971 година, когато Върховният съд на САЩ му връща правата. През 1999 година BBC и Sports Illustrated обявяват Али, чието рождено име е Касиус Клей, за спортист на XX век.

Преживе Али беше известен с острия си език и не пропускаше да захапе когото и да е, стига буйният му нрав да го предизвика. За последно през декември миналата година той нападна кандидата за президента на САЩ Доналд Тръмп заради изказванията му срещу мюсюлманите.

Kой беше най-големият спортен успех на родения под името Касиус Клей боксьор - научете в Sportlive.bg!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес