Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийска шампионка: Връщането на спортистите от Русия и Беларус е фиаско

31 март 2023, 01:14 часа • 6829 прочитания

Олимпийската шампионка в скока на дължина Малайка Михамбо се изказа негативно за предложението на Международния олимпийски комитет (МОК) да разреши на руски и беларуски спортисти да се завърнат в международни състезания.

ОЩЕ: Пет държави се обявиха против връщането на руските и беларуските спортисти

"Трудно е да се прецени отвън до каква степен спортистите са въвлечени във войната и/или военната пропаганда. Независимо от това, открива се възможност за използване на спорта. От морална гледна точка това е фиаско и показва, че олимпийският дух очевидно няма голямо значение", заяви 29-годишната златна медалистка от Игрите в Токио.

 Малайка Михамбо

ОЩЕ: Позиция на МОК за руските спортисти зарадва Украйна и разгневи Русия

"Имаме нужда от повече ценности, които да ръководят действията ни, ако искаме да се придържаме към принципите на олимпийското движение. Това е напълно неразбираемо за мен, защото в крайна сметка измества решенията на международните спортни федерации", коментира германката в интервю за Sport1.

Президентът на МОК Томас Бах по-рано призова правителствата да не се месят в спортните въпроси. Той говори по време на Изпълкома на централата, като изказа мнение, че не може държавите да определят кои спортисти в какви състезания ще участват. Както е известно, обмисля се позволяване на спортисти от Русия и Беларус да се върнат на международната сцена.

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес