Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийците, отказали се от своите медали

05 август 2024, 13:50 часа • 128371 прочитания

Спечелването на олимпийски медал е едно от най-големите постижения в живота на всеки спортист. Както на предишните издания, така и на Игрите в Париж, видяхме толкова много състезатели в пълен екстаз, след като са се качили на подиума. Дори и да е сребро или бронз за разлика от заветното злато, повечето от тях пак изглеждаха изключително щастливи. Това е рязък контраст с това, което понякога се случва на футболните финали, където вече има модел на разстроени губещи, които свалят сребърните си медали на секундата. Но на олимпийските игри историята показва, че спортистите биват наказвани, ако не приемат своя медал.

Уроците на олимпийските игри 

Олимпийските игри поддържат най-високите стандарти за уважение и спортсменство и има два известни примера, при които тяхното пренебрежение е довело до най-строги наказания. През 1992 г. на Игрите в Барселона тежкоатлетът Ибрагим Самадов представлява обединения отбор на бившия Съветски съюз и печели бронз в лека тежка категория. Той трябва да спечели златото, но след като трима души са с равен брой точки, в крайна сметка се оказа на бронзовата позиция, защото тежеше с 0,05 кг повече.

Недоволен от резултата, Самадов отказа да се наведе, за да може медалът да бъде поставен на врата му по време на церемонията. Вместо това той тръгна срещу течението и го прие в ръката си, след което го пусна на подиума и си тръгна на фона на хиляди освирквания. Международният олимпийски комитет (МОК) дисквалифицира Самадов и му наложи доживотна забрана. Отстраняването беше потвърдено въпреки извинението и поради това той няма право да участва в Залата на славата по вдигане на тежести.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Първият в историята Български медал от олимпийските игри - кой го печели и паметната история зад него

Ара Абрахамян

Действията на Самадов бяха повторени от шведския борец Ара Абрахамян на игрите в Пекин през 2008 г. Абрахамян загуби от италианеца Андреа Мингуци на полуфинала в категория до 84 кг на състезанието по гръко-римска борба. Той заяви, че е имало "очевидни грешки при съдийството", и заедно с треньорът му обвиниха длъжностните лица в корупция.

Абраамян все пак спечели мача за бронзовия медал, но не беше удовлетворен от постижението. Въпреки че подаде ръка и прие медала, той бързо го свали, излезе от подиума и го постави на състезателния килим. След изслушване МОК незабавно го дисквалифицира и му наложи доживотна забрана, а медалът стана ненужен. По-късно, през 2009 г., доживотната забрана е отменена, но на Абрахамян "вече му е писнало" от този спорт и никога повече не се бори.

Както са казали пингвините от Мадагаскар, може би е най-добре "просто да се усмихнеш и да помахаш". 

ОЩЕ: Какво се крие в мистериозните кутии, които получават медалистите на Олимпийските игри в Париж? (СНИМКА)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес