Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нургюл Салимова: Не следя федерацията, но се надявам нещата да се оправят

27 август 2023, 10:01 часа • 4565 прочитания

Българската сензация в шахмата Нургюл Салимова заяви, че се концентрира върху собственото си представяне, а не върху проблемите във федерациите и липсата на адекватно финансиране.

Още: Една от федерациите по шахмат все пак дава 10 000 лева премия на Нургюл и треньора й (СНИМКИ)

"Има безброй проблеми, не знам вече и колко федерации са. Не ги следя. Концентрирала съм се върху моята работа. Останалото, ако се оправи, надявам се да се оправи. Лично мен не ме обижда (ситуацията - бел. ред.), това е от много години", заяви 20-годишната Салимова пред bTV, след като се прибра в България със сребърния медал от Световната купа в Баку.

"Пътувам без майка ми и баща ми, защото това са двойни разходи. На Световната купа все пак имах подкрепа от мои приятели и близки", добави тя.

Още: Коментар №3 на седмицата: След невероятния успех на Нургюл: Въпросите, които остават

Следващата цел

"Да стана гросмайстор", отговори Нургюл на въпрос какво иска да постигне оттук нататък. "Трябва ми още една норма, която се постига супер трудно, трябва ми и рейтинг, което също е трудно. Лека-полека искам да напредвам, млада съм, трябва ми опит", каза тя.

И потвърди, че към момента няма планове да се състезава за друга държава. "Официални разговори не съм (провеждала), но в неофициални среди много федерации са ми предлагали", разкри все пак шахматистката.

Снимка: FIDE

Още: Нургюл Салимова: Получих милиони съобщения, това е лудост!

Жертвите, водещи до успеха

"Просто играех шах цял ден. По принцип не съм човек, който много излиза, по-спокойна съм, но по някое време ти омръзва. Нямаше как, трябваше да продължа да работя всеки ден. Бях далеч от семейството ми и котката ми, това ми тежеше най-много", разказа Салимова.

Не определи най-труден момент, а каза, че това важи за всички кръгове на Световната купа. "Нямаш право на грешка, можеш да си опаковаш багажа още утре. Финалът е нещо различно, защото от 103 участнички са останали две. Целият шахматен свят ме гледаше и много българи, това ме радва, но и ме напряга допълнително. Самият финал беше много стресиращ. С часове мислехме каква стратегия да изберем, но поне приключи, щастлива съм", каза тя.

Още: Нургюл обедини България както през 1994 г: Говори авторът на първия български учебник по шах

Пропуснати възможности

"Много съм горда със сребърния медал, но бях много близо. Имах две спечелени позиции в този финален мач. Вярвам, че играх на достойно ниво за финал. Опитът ми не бе достатъчен, а противничката – много силна. Имах изпуснати шансове", призна Салимова.

"Играя шах от 4-годишна, печелила съм много турнири, но той е най-специален, въпреки че не съм го спечелила. Радвам се, че получих това, което заслужавам за труда си. И за по-високо ниво си мечтая, но и дотам ще стигнем", каза Нургюл.

Още: "Можех да спечеля": Първите думи на Нургюл след финала в Баку

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес