Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неуловимият допинг на американците

09 август 2016, 10:28 часа • 7042 прочитания

САЩ помагат за по-високите резултати на някои от спортистите си с помощта на електростимулация на главния мозък. Това пише руското издание Lenta.ru в отговор на световната изолация на руските спортисти след допинг скандала. 

Технологията, която не е забранена от WADA (Световната антидопингова агенция), се състои в неинвазивно въздействия с електрически ток със сила от 1,5 до 2 милиампера върху главния мозък. Процедурата възбужда група неврони и формира нервни пътища, свързани с различни видове физическа или умствена активност.

Стимулирането става с помощта на устройството Halo Sport, което спортистите слагат по време на тренировка. То има електроди, които се прикрепят към горната част на главата. Според учените това повишава ефективността на тренировките и изграждането на необходимите навици. Като резултатите се запазват в продължение на седмици и дори месеци.

Много спортисти признават, че са подобрили постиженията си и дори са поставили лични рекорди след използването на Halo Sport.

Технологията не е забранена от WADA, тъй като данните за научните изпитания да противоречиви. Военните, спортистите и частните компании, обаче, вече са направили своя избор в полза на технологиите.

Установяването на това дали един спортист използва технологията или не, на практика е невъзможно.

Според учените използването на този вид стимулиране на главния мозък може да подобри оперативната памет на човек, а също така помага и при лечението на неврологични и психиатрични разстройства.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес