Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големият допинг скандал в Испания се разплита - кои спортни звезди ще изгорят?

14 юни 2016, 14:42 часа • 1580 прочитания

Един от най-мащабните допинг скандали в испанския спорт е на път да стигне до дългочакан завършек. Става дума за т.нар. Operation Puerto, при която беше арестуван испанският лекар д-р Еуфемиано Фуентес и който влезе в затвора за една година заради "увреждане на общественото здраве", тъй като в Испания няма антидопингови закони.

Фуентес беше арестуван, тъй като е помагал на известни спортисти, снабдявайки ги с еритропоетин (ЕПО) – хормон, който увеличава броя на червените кръвни телца и по този начин поемащият го се уморява по-бавно и по-трудно. От клиниката му бяха иззети 186 бланки с кръв на "пациентите му", като досега няма официално обявление кои са били те.

Скандалът тръгна от колоезденето още през 2004 година. Основното внимание беше насочено към над 50 колоездачи, като част от имената бяха от могъщите тимове на „Астана“ и T-Mobile – Ян Улрих, Иван Басо, дори Алберто Контадор, но специално за Контадор така и не се появи повече информация. Впоследствие, пред съда, Фуентес заяви, че е снабдявал и други спортисти и че може да разкрие имената им, като се прави сравнение с конфискуваните кръвни проби. Съдия Хулиа Патриция Сантамария обаче каза, че лекарят не е длъжен да говори и постанови кръвните проби да бъдат унищожени. Решението беше моментално обжалвано от Испанската антидопингова агенция и на втора инстация съдът отсъди в тяхна полза, съобщава BBC.

Кои имена на известни футболисти и голяма звезда от тениса може да са намесени в скандала - научете в Sportlive.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес