Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият българин над летвата: Тихомир Иванов ще скача на първенството на Стария континент в Рим

03 юни 2024, 10:36 часа • 1480 прочитания

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.


Тихомир Иванов е най-добрият български атлет, участващ на висок скок. Той е 17-кратен национален шампион, 6 пъти първенец от Балканиада и световен шампион за 2019 година от Световните университетски игри. В постиженията на Тихомир се отбелязат и шестте му класирания в топ 8 на европейски първенства, като през 2017 и 2019 г. той остава само на място от подиума на шампионатите в зала. Тишо е участник и на последните два форума на олимпийските игри - в Рио де Жанейро 2016 и Токио 2020, като през 2016 г. стига и до финал. През лятото на 2017 година Тихомир достига до личния си рекорд в кариерата от 2.31. Той записва този резултат на квалификациите на Световното първенство в Лондон.

Тихомир представлява отбора на Берое-Стара Загора, а от 2 години насам прекарва подготовката си в Гърция под ръководството на специалиста в скоковете Георги Помашки.

Тихомир Иванов

Най-добрият ни атлет във високия скок - Тихомир Иванов на Европейското в Рим

Вече под наставленията на Помашки, Тихомир записва 16 старта за сезон 2022. Към потиженията си добавя още 1 национална и балканска титла. Той участва на Европейското първенство в Германия, където записва още едно класиране в топ 8 на най-добрите на континента.

Тихомир Иванов

2023 година започва с национална титла в зала за Тихомир. Следва участие на Европейското на закрито в Истанбул, където той не успява да стигне до финал. На Европейския отборен шампионат в Полша той взима пълен актив от точки за тима на България, печелейки първото място с 2.24. Той достига и най-добър резултат за годината от 2.25 на Балканското първенство в Сърбия, където обаче остава на 2-рата позиция. През миналата година родният атлет записва и участие на Световното първенство в Будапеща, където не се представя по най-добрия начин, като отпада още в квалификациите с 2.18.

Тихомир Иванов атакува европейската сцена за девети път

Тихомир Иванов

Олимпийската 2024 година започва без участие на закрито. Първият старт на Тихомир е в началото на месец май на германския турнир в Есен, където той записа 2.19 за 5-тото място. Следва участие на „Самарско знаме“ в Стара Загора, което завършва на 1-вото място с 2.20. Само 2 дена по-късно 29-годишният ни атлет е в Кипър за международния турнир в Лимасол. Преодолявайки летвата на 2.26, Тихомир си осигурява първото място и участие на Европейското първенство в Рим. Следващата седмица участва на Балканиадата за мъже и жени в Измир, където не е толкова убедителен и печели бронзовия медал с 2.15. Именно участието му в Турция представлява репетиция за континенталната надпревара.

Участието на Тихомир в италианската столица ще бъде негово девето на европейски шампионат. Състезанието на Стария континент ще бъде една от последните възможности за покриване на норматив за Олимпийските игри в Париж

Тихомир Иванов

Надпреварата при мъжете за титлата във високия скок започва с квалификации в неделя на 9 юни от 12:35 часа българско време и ще завърши с финал във вторник на 11 юни от 21:35 часа.

 ОЩЕ: "Да представя достойно България": Милица Мирчева стартира на полумаратон на Европейското в Рим

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес