Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОК изчисли, че харчи по 300 млн. долара годишно, за да се бори с допинга

22 февруари 2018, 07:55 часа • 550 прочитания

Ежегодно световното спортно движение харчи по средно 300 млн. долара в борбата си срещу употребата на допинг, обяви директорът по комуникациите на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс.

"Не разполагам с точните цифри, но средният разход на спортното движение за борбата срещу допинга достига ежегодно 300 млн. долара. Дали може повече? Разбира се. Но тази сума не се плаща само от страна на МОК, но и от всички държави", каза Адамс.

Припомняме, че борбата с употребата на допинг е един от приоритетите в областта на спорта, които си постави Българското председателство на Европейския съвет. Според спортния министър Красен Кралев при употребата на допинг в масовия спорт в повечето случаи става въпрос за подрастващи, които се стремят да подобрят външния си вид, често увреждайки непоправимо организма си. "Затова е много важно да бъдат регулирани в максимална степен статутът на фитнес центровете, цензът на инструкторите, които работят в тях и хранителните добавки за трупане на мускулна маса", обясни спортният министър на заседание в Брюксел в края на миналата година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес