Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли Люис Хамилтън да се сравнява с Михаел Шумахер: "Хамилтън може ли да ходи по вода?"

15 октомври 2024, 12:22 часа • 4635 прочитания

Един от вечните спорове сред феновете на Формула 1 е кой е най-великият пилот на всички времена. Джим Кларк, Айртон Сена, Ален Прост, Хуан Мануел Фанджо и дори Макс Верстапен са част от този разговор. Въпреки това, ако се съди само по броя на световните шампионати, които всеки пилот е спечелил, на върха се издигат две имена: Люис Хамилтън и Михаел Шумахер.

"Хамилтън може ли да ходи по вода?" 

И двамата пилоти се радваха на периоди на доминация в един отбор след фантастична дебютна титла в друг. Люис Хамилтън почти триумфира през дебютния си сезон с Макларън през 2007 г., преди да спечели шампионата през следващата година и да добави 6 титли с Мерцедес. Шумахер пък спечели шампионата с Бенетон, преди да помогне на Ферари да доминира в спорта в началото на 2000-те години.

Ралф Шумахер за спора кой е най-велик във Формула 1

В разговор с канала на Formel1.de в YouTube братът на Михаел Шумахер - Ралф, изрази мнението си за наследството на двамата пилоти. За Ралф, който сам е бил пилот от Формула 1, Хамилтън никога няма да може да се доближи до величието на брат му. Че даже изобщо няма база за сравнение.

"Не мисля, че дори могат да се сравняват двамата. Някои смятаха, че Люис Хамилтън може да ходи по вода. Видяхме, че не е така. После започнаха да твърдят, че и Макс Верстапен може да ходи по вода. И това не беше така. Въпреки че според мен той всъщност може да стигне по-далеч от Люис Хамилтън по отношение на таланта. Това е вярно. Но Михаел си остава безспорният номер 1 за всички времена", заяви той. 

Коментарите на Ралф дойдоха, въпреки че Хамилтън надмина почти всички рекорди на Шумахер през годините. Британецът има най-много победи в състезания (105), полпозишъни (104) и класирания на подиума (201). Единственият рекорд, който все още не е счупил, въпреки че е равен с Шумахер по него, е броят на световните шампионати, като и двата са по седем.

ОЩЕ: Мръсната битка между Шумахер и Хамилтън, която промени Формула 1 (ВИДЕО) 

Михаел Шумахер и Люис Хамилтън

Въпреки коментарите на Ралф, голяма част от общността във Формула 1 смята Хамилтън за най-великия на всички времена. Статистически погледнато, роденият в Стивънидж пилот е постигнал почти всичко, като последното му предизвикателство е осмият световен шампионат - нещо, което той може да постигне именно в отбора, където Майкъл затвърди легендарния си статут - във Ферари. Както стана ясно през февруари, Хамилтън ще продължи, а най-вероятно и завърши, кариерата си в италианския тим.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес