Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международната федерация по конен спорт остави в сила забраната за участие на руски и беларуски спортисти

05 април 2023, 15:32 часа • 1251 прочитания

Международната федерация по конен спорт (FEI) заяви, че ще остави в сила забраната за руски и беларуски спортисти, въпреки препоръката на Международния олимпийски комитет (МОК) миналата седмица да позволи на някои от тях да се върнат в световния спорт като неутрални спортисти.

Ето какво се казва в съобщението: "Бордът на FEI се събра, за да обсъди препоръките на МОК от 28 март относно връщането на неутрални спортисти от Русия и Беларус в международни състезания. Въпреки че МОК не е взел никакво решение относно участието на руски и беларуски спортисти на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., по мнение на Съвета на FEI на този етап неутралността не може да бъде определена и оценена по достатъчно задоволителен начин.

Бордът се съгласи, че FEI не разполага с необходимите инструменти за справедливо и обективно оценяване на условията за участие на отделни неутрални спортисти и помощен персонал, както е предвидено в препоръките, представени от МОК. Поради това на всички руски и беларуски състезатели, коне и официални лица остава забранено да участват в събития на FEI", завършва съобщението на Международната федерация по конен спорт, цитирано от БТА.

ОЩЕ: Литовският парламент: Край на войната, съд и репарации, за да бъдат допускани руски и беларуски спортисти на международни състезания 

В съответствие със санкциите, наложени от МОК, никакви международни събития под егидата на FEI, не могат да бъдат организирани в Русия и Беларус през тази година.

Други спортове като фехтовка, тенис на маса, таекуондо и борба решиха да позволят на руснаците и беларусите да се състезават като неутрални спортисти.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес